дом Общество Стотици шуменци се помолиха за здраве в храма „Свето Възнесение Господне“ (снимки)

Стотици шуменци се помолиха за здраве в храма „Свето Възнесение Господне“ (снимки)

0
ДЯЛ

Стотици шуменци идват днес в храма „Свето Възнесение Господне“, за да се помолят за здраве и късмет.

Още от сутринта пред църквата се изви опашка от миряни, които купуваха свещи.

Вътре в храма хората чакаха, за да поставят цветя пред иконата на Богородица, да запалят свещ и да се помолят за здраве на близките си.

В двора на храма свещениците раздаваха осветени върбови клонки. За тях се вярва, че имат защитна сила. Те се слагат пред домашната икона и се оставят там цяла година.

От невръстни деца до старци прекрачват прага на църквата, прекръстват се с надежда и вяра за по-добро.
„Моля се за здраве и по-добро бъдеще на децата ни. За мир, спокойствие и благоденствие“, каза една от стотиците шуменки дошли на Цветница в храма.

Пред църквата „Свето Възнесение Господне“ младежи – доброволци от Червения кръст в Шумен са организирали благотворителен базар. Събраните средства ще бъдат дарени на Дневен център за деца и възрастни хора с увреждания „Слънчев лъч“.

По традиция през целия ден на Цветница вратите на храма са отворени за миряните, които искат да запалят свещ, да се помолят и да отнесат в дома си осветени върбови клонки за здраве.
Днешният празник се нарича още Връбница и Цветна неделя. Над 2 000 именници в община Шумен, носещи имена на цветя празнуват днес.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЕко фиеста в парка за деца и ученици организира Центърът за подкрепа за личностно развитие
Следваща статияДнес Шумен се превръща в столица на баскетбола

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here