дом Общество Старата черница на Велики Преслав поведе в класацията „Дърво с корен“

Старата черница на Велики Преслав поведе в класацията „Дърво с корен“

0
ДЯЛ
Снимка: Hunt On Photos

Старата черница на Велики Преслав поведе в годишната класация „Дърво с корен“ за 2020 година.
Дървото води убедително и в двете категории на конкурса. В раздела „Дърво с корен“ Старата черница вече има 359 гласа и води без конкуренция пред второто дърво в класацията Бялата черница на село Звиница, община Кърджали – 215 гласа. Със 189 гласа на трето място във временното класиране е Зимният дъб в землището на село Петрелик, област Благоевград.
В този категория до финала достигнаха 10 дървета от цялата страна.
Старата черница на Велики Преслав е номинирана за участие от местното читалище „Развитие 1874“. Възрастта на дървото надхвърля 450 години. Намира се в градинката срещу Районния съд в старопрестолния град. Легендите разказват, че под неговата сянка са намирали прохлада Васил Левски и писателят Иван Вазов.
Във втората категория “Вековните дървета говорят“ Старата черница е първа във временното класиране със 140 гласа.
В този раздел са номинирани общо три дървета. На второ място с 75 гласа е Дъб в землището на село Клисура, община Самоков. С 51 гласа на трето място е Питомният кестен. Дървото се намира в двора на казанлъшкия девическия манастир „Въведение Богородично“.
Класацията „Дърво с корен“ се провежда за 11-а поредна година. Организатор е фондация „ЕкоОбщност“.
Победителят в родната класация ще представя България в европейското издание на конкурса.
Гласа си за Старата черница във Велики Преслав може да дадете тук. Вотът продължава до 20 януари.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИнфекционист: Началните класове и детските градини не трябваше да бъдат затваряни!
Следваща статия1 029 нови случая на COVID-19, в Шуменско са 48

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here