дом Общество Спестяваме с „умно“ улично осветление на територията на цялата община

Спестяваме с „умно“ улично осветление на територията на цялата община

0
ДЯЛ

Община Шумен започна изпълнението на проект за намаляване на енергопотреблението на уличното осветление в общинския център и селата на територията на общината.
Пилотно проектът вече е реализиран в шуменското село Белокопитово, където е извършена цялостна подмяна на уличното осветление. 75 нови енергоспестяващи светодиодни (LED) улични осветители вече са поставени на електрическите стълбове в селото. Изградена е цялостната система за управление на уличното осветление. Монтирани са две ел. табла, които позволяват осветителната система да се управлява както от място, на ръчен режим, така и на автоматично – дистанционно, от кабинета в общината, например, обяснява инж. Биляна Иванова, главен експерт „Електроснабдяване, телекомуникации и енергийна ефективност“ в община Шумен. Проектът беше представен по време на заседание на Общинския съвет в Шумен днес.
„Новите LED лампи светят с бяла, неутрална и по-близка до дневната светлина. Те са два пъти по-ефективни отколкото старите осветителни тела. Дистанционното управление дава възможност да се проследява разходът на енергия към момента на работа на системата, освен това, ако има авария, тя засича, че мощността е намалена. И тъй като новите лампи са с мощност от 25 вата, веднага може да се разбере колко лампи са изгорели и своевременно да се реагира и да се отстрани повредата.“
Предстои всички обекти да бъдат визуализирани на картата, която ще обхваща цялата територия на общината. Т.н. „умно“ осветление позволява да бъде зададен и съответният режим на работа – графици, мощност, които могат да се проследят и да се управляват.
Този модел на „умно“ осветление ще бъде приложен в Шумен и в останалите села на общината.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия2016 година: Намалили сме потреблението на вода, генерирали сме и по-малко боклук
Следваща статияВ Шуменска духовна околия засега няма да има молитви срещу Истанбулската конвенция

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here