дом Общество Собственикът на „Булмаркет“: Причината за инцидента в Хитрино не е скоростта

Собственикът на „Булмаркет“: Причината за инцидента в Хитрино не е скоростта

0
ДЯЛ

Собственикът на компанията „Булмаркет“ Станко Станков даде показания в съда по делото за жп катастрофа в Хитрино.
„Направихме наше собствено разследване по инцидента, като ангажирахме чуждестранни експерти от Румъния и Германия. В наш интерес е истината да излезе наяве и да разберем причините за произшествието“,заяви Станков пред съдебния състав. Той се позова на заключението от извършените експертизи, където е посочено, че причината за настъпилия взрив в цистерните и дерайлирането на вагоните е лошата жп инфраструктура и незаключена или повредена стре лка №5 по коловоза.
Така Станков отхвърли основната теза на прокуратурата, че причината е високата скорост, с която влакът е навлязъл в гарата.
„Влаковата композиция с 26 вагона беше предназначена за наш, румънски клиент. Вагоните бяха натоварени с пропилен от Нефтохим Бургас“, разказа Станков.
Композицията била собственост на дъщерната фирма на „Булмаркет“- „Булмаркет Рейл карго“. Информацията за инцидента на 10 декемри 2016 г. била подадена от управителя на фирмата.
Когато Станков пристигнал в Хитрино, не го допуснили на мястото на катастрофата.
Той обясни, че веднага от компанията бил сформиран екип от доброволци за ликвидиране на последствията от взрива.
Осигурили цялата техника по транспортиране на остатъчния продукт в цистерните. 600 хил.лева предоставила компанията за отстраняване на последствията. По сметката на Община Хитрино за пострадалите били преведени 100 хил.лв.
Компанията има възможност да обезщети в рамките на разумни параметри пострадалите семейства, ако съдът отсъди това. Двамата машинисти, които са подсъдими по делото се водят на работа в компанията. Получават си заплати, заяви след акто даде показания бизнесменът на импровизиран брифинг.
Цялата компания била убедена, че Димитър Михнев и Радослав Петков нямат никакви вина за инцидента.
Станков има опасения, че експертизата, в чието изготвяне е ангажиран експерт по жп катастрофи в Румъния може да не бъде приобщена като доказателство по делото. Адвокатите на компанията ще подготвят искане за включването на експертните становища като доказателствен материал. В някои от гражданските деба, които продължават експертизата вече е приета като доказателство.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияKато на филм: Девет часа мамиха възрастно семейство, лишиха го от 18 700 лева
Следваща статияШумен ще отбележи 9 май

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here