дом Други Снегопочистващите фирми докладваха готовността си за работа

Снегопочистващите фирми докладваха готовността си за работа

0
ДЯЛ

Всички фирми, ангажирани със зимното почистване на Шумен и общината, са подготвени за работа при усложнена обстановка. Това обявиха ръководителите на предприятията по време на заседанието на Общинския щаб за бедствия и аварии. Срещата бе ръководена от кмета Любомир Христов.
30 машини на три фирми ще почистват големите и по-малките улици в Шумен. Други 18 са в готовност за работа при усложнена зимна обстановка по общинската пътна мрежа. Предприятията разполагат и с машини за опесъчаване. От 17 ноември е осигурено и денонощно дежурство на служители с цел да се реагира незабавно при влошаване на времето и снеговалеж.
За обезпечаване на работата на фирмите в период от три години Общината е осигурила 600 000 лева за почистване на малките улици, 608 000 за междуселските пътища и 125 000 лева за селата. Всички суми са без ДДС, а договорите изтичат през декември 2020 година. „Две-трети от парите вече са похарчени. Въпреки това имаме готовност да обезпечим и този зимен сезон“, заяви Асен Тодоров от „Автомагистрали Черно море“ и уточни, че ефективното снегопочистване започва при три сантиметра снежна покривка.
Консорциумът, който отговаря за южната част на града разполага с четири камиона с гребла. Подсигурени са и 700 тона сол. „13 души ще почистват снега от тротоари и пешеходни пътеки. За дежурните екипи е оборудвано помещение. Улиците се обработват преди да замръзнат. При изненадващ сняг имаме готовност той да се събира и извозва“, докладва Атанас Кулев.
За почистването на паркингите и кооперативния пазар в Шумен отговаря Общинско предприятие „Общински жилища и имоти“. Те обезпечават и проходимостта на отсечките, които водят до „Стъклото“ и вила „Пазачница“ на Шуменското плато. „С осем места за настаняване разполага Кризисния център, други 20 сме осигурили в Центъра за временно настаняване“, докладва директорът на предприятието Юлиян Вълчев.
Разчистването на подходите към яслите и детските градини в Шумен е поверено на Общинско предприятие „Строителство и благоустройство“. „Разполагаме с два трактора с гребла и комбиниран багер. Имаме пясък и фракция“, заяви директорът Недко Салабашев.
Техниката на Общинско предприятие „Чистота“ е в готовност за работа при зимни условия. За работниците е подсигурено подходящо за сезона облекло и инвентар. Заредени са нужните количества сол и пясък.
Общинското предприятие „Паркове и обреден дом“ отговаря за зимното почистване на централните зони в Шумен, квартал „Херсон“, района на студентските общежития и гробищния парк. От заявените за доставка 70 кубика дърва, предприятието е осигурило 60 кубика. Разнесени са и половината от сандъците за пясък. Предприятието почиства и тротоарите и пространствата около СУ „Сава Доброплодни“, Хуманитарната и Езиковата гимназии в Шумен.
От 1 ноември до 31 март в Районно управление на МВР-Шумен постъпва ежедневна информация за пътната обстановка. „Ще проверяваме изправността на почистващата техника, която работи на терен. Ще се проверяват и водачите на машините“, предупреди началникът на РУ Илиян Николов.
„Пожарната служба има между 2 и 4 дежурни екипа. Разполагаме с високо проходима техника, оборудвана за работа при тежки зимни условия. Осигурено е и гориво за машините“, докладва началникът на службата в Шумен Красимир Николов.
С нужната техника и медицински екипи разполага и Центъра за спешна медицинска помощ.
При обилен сняг фирмите изчакват валежа да спре и тогава започват почистването, защото в противен случай то е неефективно, предупредиха експертите. И отбелязаха още, че при усложнена зимна обстановка приоритетно се разчистват основните пътни артерии в града и големите улици. След това се преминава към почистването на малките улички, като най-голяма трудност представляват стръмните участъци. Зимното почистване обхваща целият град, с изключение на някои от най-опасните за машините отсечки и тупици.
„Сигнали в Общината могат да се подават в работно време. При нужда снегопочистващата техника може да започне работа от 05.00 часа. Постарали сме се да обхванем целия град. Възможно е на някои места машините да минат и по-късно, но молим гражданите за разбиране и малко търпение“, призова кметът Любомир Христов и припомни, че при усложнена зимна обстановка гражданите не трябва да оставят колите си в малките улички, защото така пречат на почистващата техника. Христов предупреди представителите на фирмите, че при не добре и навременно свършена работа ще има санкции.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИзбират новия управител на ВиК Шумен до дни
Следваща статияАфриканската чума порази и териториите на ловно-стопански район „Патлейна“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here