дом Общество Служебното правителство прекъснало едностранно договора между турския Дианет и Дирекция „Вероизповедания“, имамите...

Служебното правителство прекъснало едностранно договора между турския Дианет и Дирекция „Вероизповедания“, имамите останаха без заплати

0
ДЯЛ

Имамите у нас готвят протест, а причината са неизплатени заплати от март месец насам. До ситуацията се стигнало, след като служебното правителство е прекъснало едностранно договора между Дирекция „Вероизповедания“ и турския Дианет.
От Главното мюфтийство не знаели и научили новината от медиите, заяви в студиото на телевизия „България он еър“ говорителят на мюфтийството Джелал Фаик.
„От 28 години насам за съжаление, българската държава не разбра значението на Главното мюфтийство и не се отнася с нужното уважение. Крайно време е, според нас, да се преосмисли цялата политика по въпроса за финансирането на вероизповеданията в България“, коментира той.
Помощта от турския Дианет е възлизала на 2 млн. лева годишно – пари, постъпвали по банков път, изцяло прозрачно, уверяват от мюфтийството.
С тези пари са били финансирани духовните училища в Русе, Шумен и Момчилград, както и Висшият ислямски институт.
Останалата част от средствата мюфтийството си набавяло от вакъфските имоти. Сега парите от тях отиват за училищата по ислям, което оставя имамите без заплати.
От Главното мюфтийство се разграничиха от събитията в политиката и призоваха да се спре със спекулациите, че чрез мюфтийството се упражнява чуждо влияние върху страната.
Припомняме, че 24shumen.com вече писа за готвения протест. Но опитите на редакцията да разговаря с който и да било действащ имам, или с представител на Районното мюфтийство в Шумен удариха на камък, като обяснението бе, че единствено Джелал Фаик е упълномощен да говори по темата.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКметът Христов алармира министър Каракачанов: Сградата на Щаба на ВК е опасна, ускорете отпускането на финансите
Следваща статияПроф. Стефан Желязков: Основният ни приоритет е икономическото развитие на област Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here