дом Икономика Служебният финансов министър обяви състоянието на бюджета

Служебният финансов министър обяви състоянието на бюджета

0
ДЯЛ

Държавният бюджет е около 15 милиарда. „Интересно е да се отбележи, че приходите растяха със 7%, а разходите растат с 10% и това е трайна тенденция. Разходите за персонал растат повече от разходите за пенсии през последните 5 години. Средното увеличение на разходите е с 12% на година“, обяви на заседание на Обществения съвет служебният министър на финансите Асен Василев.
Дефицитите на държавата са ниски. „Имаме третия най-нисък дефицит в ЕС. Държавният ни дълг е третият най-малък в ЕС и по този начин ни дава свобода да реализираме национални политики“, уточни Василев и добави, че част от приходите растат доста бързо. Той информира още, че голяма част от приходите се формират в София. „Част от приходите идват от нефинансови активи, основно имоти с отпаднала необходимост. В момента се опитваме да съберем информация, защото има притеснителни данни. Във Варна има два имота, продадени на цени доста под пазарната“, каза финансовият министър и коментира, че от гледна точка на МФ е добре да се помисли за по-засилен контрол при тези сделки.
Приходите от концесии са в размер на 145 000 000 и включват всички природни дадености на страната. “Работим с Министерство на енергетиката, за да завишим тези такси”, обяви министър Василев.
Служебният финансов министър обяви, че  миналата година за COVID мерки държавата е похарчила 3.5 милиарда лева. До края на годината се очаква разходите да нараснат доста.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбразователна разходка до Шумен с влак за деца от Търговищко
Следваща статияДесетокласниците по-добри по български език и литература отколкото по математика

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here