дом Общество След поредица жалби: Мая Манолова лично инспектира разпределението на средства в Хитрино

След поредица жалби: Мая Манолова лично инспектира разпределението на средства в Хитрино

0
ДЯЛ

Омбудсманът Мая Манолова посети с. Хитрино след поредица от жалби до институцията за неправомерно разпределение на финансови средства от дарителския фонд към БЧК, открит за подпомагане на пострадалите хора и семейства след трагедията на 10 декември 2016 г. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана Мая Манолова. В качеството си на съпредседател на Националния обществен съвет за управление на парите, събрани от кампанията в помощ на пострадалите от взрива, Манолова бе сезирана от жители на шуменското село, че са били определени от местния обществен съвет във втора и трета категория за парични обезщетения, въпреки че според критериите на Националния обществен съвет трябва да са в първа. На 1 февруари 2017 г., на второто си заседание, Националният обществен съвет за с. Хитрино реши, че на пострадалите домакинства от 30 напълно разрушени или подлежащи на събаряне къщи бяха гласувани да им бъдат отпуснати по 2 900 лв. за електроуреди и по 12 000 лв. за обзавеждане – първа категория.

За пострадалите домакинства от 70 къщи, подлежащи на частичен и основен ремонт по 1 750 лв. за електроуреди и по 8 000 лв. за обзавеждане – втора категория.
На пострадалите домакинства – 200 къщи, с по-малки материални щети – по 1 250 лв. за електроуреди и по 1 000 за обзавеждане – трета категория.
Омбудсманът посети на място над 15 адреса и се увери, че една сериозна част от сигналите на хората са основателни. Става въпрос преди всичко за семейства, чиито къщи са абсолютно унищожени и според критериите, трябва да са в първа категория. Разминаване бе открито и при средствата за многофамилни къщи. Пари са били отпускани само на едно от домакинствата в жилището, въпреки че по регламент, обезщетение трябва да получат семействата, обитаващи всеки етаж. По настояване на Манолова кметът на с. Хитрино Нуридин Исмаил свика извънредно заседание в общината на местния обществен съвет, на което омбудсманът представи конкретно всяка жалба и се обърна с молба случаите на хората да бъдат преразгледани. Още по време на обсъждането, членовете на местния обществен съвет заявиха готовност това да бъде направено, като окончателното решение ще бъде взето в сряда, 6 декември 2017 г. Част от обясненията, които те дадоха на омбудсмана, бяха че при първоначалния оглед, част от къщите не са били за събаряне, а само за основен ремонт, което е поставило собствениците им в по-ниска категория за обезщетяване. След вторичния оглед на експертите обаче, някои от същите къщи са били определени за събаряне, което е и направено. Междувременно, след категоричната намеса на омбудсмана Мая Манолова и със съдействието на кмета на гр. Шумен Любомир Христов, вчера от един от фургоните, в които временно са настанени хора с изцяло разрушени от взрива домове, бе изведен Николай Цачев и преместен в кризисния център в града. Човекът е почти неподвижен, със сменени стави и очаква да бъде приет в старчески дом.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДрифтаджия с BMW отнесе яко наказание – 3 000 лв. глоба и 12 месеца без книжка
Следваща статияДен преди Никулден: Търговци изненадаха с… по-ниска цена на рибата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here