дом Общество След жалба от шуменеца Асен Асенов: Вицепремиерът Валери Симеонов отнесе глоба от...

След жалба от шуменеца Асен Асенов: Вицепремиерът Валери Симеонов отнесе глоба от 1 000 лева

0
ДЯЛ

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) наложи административно наказание на вицепремиера Валери Симеонов- глоба от 1 000 лева заради изявления в качеството му на народен представител, засягащи честта и достойнството на личността по признак”етническа принадлежност”. Издадени са предписания в бъдеще да се въздържа от подобни изявления.
Производството в КЗД бе образувано въз основа на жалба на Асен Асенов от Шумен. Той е от ромски произход и настоящ общински съветник от ДПС.
В сигнала се съдържат оплаквания за осъществена от народния представител Валери Симеонов дискриминация по признак „етническа принадлежност” и „лично положение” спрямо ромската общност в България. Съдържат се и твърдения с обидни квалификации, уронващи честта и достойнството на ромите.
Публикуваме конкретни цитати от жалбата на Асенов срещу изказването на депутата: „българските роми са се превърнали в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд. Искащи помощи по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата и майчински помощи за жени с инстинкт на улични кучки”.
Според подателя на жалбата тези изрази могат да провокират етническа омраза към ромите. Асенов моли да бъде установено от КЗД, че е налице дискриминация на основа етническа принадлежност и подбуждане към дискриминация.
В преписката на КЗД е приложен заверен запис от стенограма от пленарното заседание на НС, проведено на 17.12.2014 т., когато е направено въпросното изявление от депутата.
Пред Бургаския административен съд Симеонов обжалва решението на КЗД. Въз основа на негова жалба е образувано административно дело 1786/2017 г..
В жалбата си Симеонов твърди, че решението на Комисията е незаконосъобразно и че формираният в решението извод за осъществена дискриминация под формата на тормоз по признак”етническа принадлежност” е необоснован и в противоречие с материалите по преписката. Твърди, че изявлението му, направено в качеството му на народен представител, се отнася до негативни явления в обществото, касаещи част от ромския етнос. С това изказване не се засягат конкретни лица, нито се прави характеристика на определен етнос, а се обръща внимание за необходимостта от конкретни мерки за защита правата на гражданите.
Симеонов обяснява, че е направил изявлението си след като обществото е станало свидетел на последните няколко брутални престъпни акта, извършени от представители на ромската общност над малолетни и медицински служители. Според него, това били случаи, които „изумиха и стъписаха обществото със своята бруталност, наглост и чувство за безнаказаност”.
И още: „циганските барони налагат модел на съществуване, коренно противоположен на законовите норми в българското общество. България е изправена пред пропастта на етническа криза”.
По същество се иска отмяна на решението в обжалваната част.
С решение на АС-Бургас жалбата на Симеонов против решението на КЗД е отхвърлена.
Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в законоустановения срок.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИсторията на българските земи оживява в тематичен парк, представят проекта в Шумен
Следваща статияКъсо съединение опожари автомобил

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here