дом Общество Скандал: Читалищни дейци не уважиха волята на дарител

Скандал: Читалищни дейци не уважиха волята на дарител

0
ДЯЛ

Библиотеката към Народно читалище „Развитие“продължава да обогатява книжния си фонд благодарение на дарение от д-р Тонка Камбуров. Поредната партида, закупени книги с дарителски средства съдържа биографичната книга на Стоянка Мутафова „Добър вечер, столетие мое“ и „Старобългарски загадки от историята на Първото българско царство“. Има доста любовни романи. На разположение на читателите са и заглавия от приложната психология.
Изборът на книги е съобразен с предпочитанията на читателите от всички възрасти, споделиха членове на читалищното настоятелство.
„Дотук добре, но защо читалищното ръководство продължава да не изпълнява волята на дарителя – върху мраморна плоча да се запише, че дарението е в памет на родителите на лекарката“, негодуват общински съветници от старата столица. Те са възмутени „от наглостта на читалищни дейци“ желанието на д-р Камбуров трета година да не се изпълнява. А в същото време да продължават хвалби от рода „имаме богата библиотека, заповядайте при нас, читатели“.
Съветници смятат въпросът да бъде поставен за обсъждане на сесия, след като вече е взето решение как да се оползотворяват парите. Според тях, Общината, която подпомага финансово културната институция трябва задължително да вземе отношение по казуса. И ако трябва да потърси отговорност от читалищното ръководство за проявеното нехайство.
Оправданието от читалището, че „предстои ремонт на сградата и чак тогава ще бъде поставена плоча с имената“ звучало несериозно и смешно.
„Въпросът остава отворен, ще бъдат предприети необходимите мерки. Но от читалището вече благодариха за направеното дарение“, заяви Дарина Минева експерт в отдел „Култура“ на община Велики Преслав. Тя съобщи, че ръководството на МБАЛ – Велики Преслав вече са изпълнили желанието на дарителя, като имената на родителите на лекарката са изписани върху апаратурата, закупена със средства от д-р Камбуров.
Припомняме, д-р Тонка Камбуров е родена във Велики Преслав пред 1920 година. Заминава за Канада, където работи като кардиолог и има клиника в град Ванкувър. Преди да почине тя е записала в завещанието си 75 хиляди долара да бъдат дарени на болницата и читалището – съответно 50 хиляди и 25 хиляди.
Снимката е илюстративна.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНови екотакси за автомобилите, товарните автомобили и автобуси също ще плащат
Следваща статияОтложиха националния конкурс за имитатори „Двойник за един ден“