дом Общество Система за видеоконференция заработи в Съдебната палата в Шумен

Система за видеоконференция заработи в Съдебната палата в Шумен

0
ДЯЛ

Система за видеоконференция бе монтирана преди броени дни в Зала №9 на Съдебната палата в Шумен. Това съобщиха от местната правораздавателна институция.
Системата включва камери с висока резолюция, три 55 инчови телевизора, пулт за управление. Окръжен съд-Шумен е сред едва 20-те, които се сдобиват с модерната техника. Наличието и ще улесни работата на магистратите и през нея ще могат да се провеждат разпити на свидетели и вещи лица в страната и чужбина. Новата система дава техническа възможност за видеоконферентна връзка с местата за лишаване от свобода. Тя е единствена на територията на съдебния окръг и ще може да бъде ползвана от всички органи на съдебна власт. Осигурена е по съвместен проект на Министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет.
От 14 май Окръжен съд-Шумен нормализира дейността си и възстанови достъпа до Съдебната палата при стриктно спазване на противоепидемични мерки поради ситуацията с COVID-19. Едно от предизвикателствата бе и оборудването на залите с предпазни средства, с цел опазване на здравето на присъстващите, по-добри условия за страните и съдебния състав при провеждане на съдебни заседания в условията на епидемиологична обстановка, но и запазване целостта на близо деветдесет годишните мебели, без да се нарушава интериора. Предпазните екрани бяха едно от възможните решения.

Те са монтирани на всички банки и катедри в залите на Окръжен съд-Шумен. Изработени от алуминиеви профили с цвета на обзавеждането и плътен поликарбонат, материал гъвкав, трудно чуплив и с достатъчна степен на видимост. Така ще се постигне максимално ограничаване на физическия контакт на всички присъстващи в съдебните заседания без да създава усещането за дискомфорт.

Съдебната палата е една от най- красивите и внушителни сгради в Шумен, един от символите на града. Строежът започва през 1905 година и завършен през 1925 година. От 1931 година е собственост на Министерството на правосъдието и в нея се помещава Окръжен съд-Шумен. През 1944 година предназначенето на архитектурната перла е сменено, а съдът е изместен в друга сграда.
Окръжен съд-Шумен се връща в палатата през 1991 година. Възстановено е и оборудването от банки, катедри, маси и пейки за съдебните зали, което според някои исторически източници е същото от 1931 година. Автентичните мебели се ползват и днес.
Съдебната палата фигурира под № 146 в регистъра като архитектурно-строителен паметник на културата.
Респект и исторически дух – това е усещането на всеки, който влезе в Съдебната палата и съдебните зали на Окръжен съд-Шумен.
От десетилетия компютрите, принтерите и интернета са в услуга на магистратите и служителите от съда. Развиващите се технологии навлизат все повече в правораздаването. От 2017 година заработиха и информационните екрани пред залите на съда. През следващата 2018 година Окръжен съд-Шумен е включен в Единния портал за електронно правосъдие.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБорисов се скара на здравния министър: На 15 юни да отпадне всичко!
Следваща статияТоп бракониер задържаха доброволци край язовир „Мараш“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here