дом Култура Силно начало на месеца за Симфониета Шумен

Силно начало на месеца за Симфониета Шумен

0
ДЯЛ
Снимка: Симфониета Шумен

Със силен старт Симфониета Шумен влиза в поредния си творчески месец. Днес от 19.05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ меломаните могат да чуят „КОНЦЕРТ В РЕ МАЖОР“ със солист харизматичният цигулар Светлин Русев. В програмата са включени два концерт за цигулка и оркестър в ре мажор – №4 от В. А. Моцарт и от Й. Брамс. Диригент е маестро Станислав Ушев.
Светлин Русев започва да свири на цигулка от ранна детска възраст. През 1991 постъпва във Висшата национална консерватория за музика и балет в Париж, в класа на Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан Жак Канторов.
Само три години по-късно журитo на Висшата национална консерватория за музика и балет единодушно го награждава с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика.
Следва звездна кариера – международни награди от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн, “Маргарита Лонг – Жак Тибо”. През 2001 г. е отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония.
Притежава изключително широк репертоар, вариращ от барока до съвременната музика и популярните жанрове. Паметни са и неговите изпълнения на музика от български и славянски композитори.
В настоящия момент, в допълнение към неговата интензивна и стремителна артистична кариера, Светлин Русев е професор в престижната Haute École de Musique в Женева, след като в продължение на 10 години преди това преподава като професор и в Националната висша консерватория в Париж. Прави майсторски класове по цигулка и камерна музика по целия свят.Паралелно с това е последователно артистичен съветник на Софийска филхармония, а в настоящи момент и артистичен съветник на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в родния си град Русе.
Маестро Русев свири на цигулка Страдивариус от 1710 г. „Camposelice“, предоставена му любезно от музикалната фондация Nippon.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРетро автомобили от рали „Златни пясъци“ ще преминат през Шумен
Следваща статияДве села в община Нови пазар ще са без вода цял ден

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here