дом Общество Сигнал за мъртва риба в река Камчия провериха инспектори от РИОСВ-Шумен

Сигнал за мъртва риба в река Камчия провериха инспектори от РИОСВ-Шумен

0
ДЯЛ

Днес експерти на РИОСВ-Шумен, Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Регионалната лаборатория (РЛ) към ИАОС провериха сигнал за наличие на мъртва риба в река Камчия, подаден чрез тел. 112 от кмета на шуменското село Ивански, който също присъства на проверката. Това съобщиха от екоинспекцията.
Констатирано е, че речните води са чисти, без специфичен цвят и мирис с глинесто-почвени замътвания на места, вероятно от поройния дъжд в района от предходната вечер. По време на проверката не са установени нерегламентирани зауствания на отпадъчни води.
За анализ са взети две проби от водите на реката. Първата е от района на моста в ромската махала, където е мястото на подаване на сигнала, а втората е на около километър по посока срещу течението на реката – под мост, по който минава автомобилният път за Шумен. При извършения оглед на мястото на втората проба са установени около 3-4 мъртви риби във водите на реката.
Ще бъдат извършени лабораторни анализи по биогени (азот амониев, нитратен и нитритен, общ азот, общ фосфор и ортофосфати като фосфор), неразтворени вещества, БПК5, ХПК и амоняк, във връзка с установяване на причината за измиране на рибата. Резултатите от изследванията ще бъдат оповестени на страницата на РИОСВ-Шумен и на БДЧР.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНад 90% от подадените заявления за енергийни помощи в Шуменско са за дърва
Следваща статия195 зрелостници са подали заявления за явяване на поправителна матура

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here