дом Здраве Седмица на кърменето в Шумен: Първата глътка живот

Седмица на кърменето в Шумен: Първата глътка живот

0
ДЯЛ

Какви са ползите от кърменето? В какъв период от време е необходимо да се кърми? Какви са евентуалните проблеми, които очакват кърмачките? Това са въпроси, на които отговарят от РЗИ в Световната седмица на кърменето. Инициативата е на здравната инспекция в партньорство с Училището за бременни. Тази година мотото е – “Подкрепяме кърменето –ЗАЕДНО”. До момента в кампанията са се включили около 10 бъдещи майки, съобщи за 24shumen.com д-р Евгения Буклова, от РЗИ. Пред бъдещите мами се презентират материали за проблемите, които биха могли да възникнат в процеса на кърмене, както и за ползите от него.
Защо е хубаво да кърмим
От Световната здравна организация имат много добри доводи, защо този процес е жизнено важен за кърмачетата. Кърмата е идеалната храна за новородени и бебета. Тя дава на бебето всички хранителни вещества, от които то се нуждае за своето здравословно и пълноценно развитие. Кърмата е безопасна и съдържа антитела, които защитават кърмачето от най-често срещаните заболявания в детска възраст – диария и пневмония, които са двете основни причини за детска смъртност в световен мащаб.
Кърменето е полезно и за майките
Изключителното кърмене е естествен метод за контрол на раждаемостта. Изключителното кърмене осигурява 98% защита от забременяване през първите 6 месеца. Кърменето намалява риска от рак на гърдата и рак на яйчниците, помага на жените да възвърната предишното си тегло по-бързо и понижава нивата на затлъстяване, посочват от ЗОК. Освен непосредствените ползи за децата, кърменето допринася и за доброто здраве в дългосрочен план. Възрастните, които са били кърмени като бебета, често имат кръвно налягане и холестерол в нормата, при тях по-рядко се наблюдава затлъстяване и наднормено тегло, както и захарен диабет тип 2. Има доказателства, че хората, които са били кърмени, се представят по-добре в тестове за интелигентност.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНов опит за телефонна измама в Шумен, „полицай“ поискал 20 000 лева
Следваща статияПожар лумна край „Балканстрой” (снимки и видео)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here