дом Култура Русенската филхармония с произведения на Панчо Владигеров на шуменска сцена днес

Русенската филхармония с произведения на Панчо Владигеров на шуменска сцена днес

0
ДЯЛ

Русенската филхармония към Държавна опера Русе ще гостува на шуменска сцена днес от 19.00 часа в залата на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“, където ще прозвучат произведения на бележития български композитор Панчо Владигеров.
Почетен гост – диригент на концерта е Йордан Камджалов. Специален гост – солист е виртуозният млад виолончелист Атанас Кръстев.
Концертът е посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров.
В програмата са включени симфоничните пиеси „Еврейска поема“ и „Четири румънски танца“,
както и две от най-известните произведения на Панчо Владигеров – Българска рапсодия „Вардар“ и „Българска сюита“. Публиката ще чуе още и две пиеси за соло-виолончело „Елегичен романс” и „Песен” за соло-виолончело.
Йордан Камджалов е един от утвърдените български диригенти, високо ценен в съвременния музикален свят като задълбочен интерпретатор на европейската симфонична музика. Сега той отправя своите творчески и интерпретационни търсения в нови посоки – в обширните територии на българската класическа музика. След забележителните му съвместни концерти с Русенската филхармония със симфониите на Брукнер, Малер и Шостакович, изборът му на български заглавия поставя акцент върху паралелите на творчеството на българските композитори с европейските композиционни традиции, което категорично определя тяхната висока стойност за европейската музикална култура. В края на този сезон, заедно с Русенската филхармония, диригентът обръща поглед към творбите на Панчо Владигеров, за да ги издигне в красотата и величието им на пиедестала на българската история – старопрестолния Царевец.
Панчо Владигеров е съдбовно свързан с музикалната история на Русе. Със своето авторитетно присъствие в културната действителност на България, със световно признатата си принадлежност към европейската култура, той се явява поддържник и гарант за щастливата съдба и за плодоносното бъдеще на Русенската филхармония и на Русенската опера още в първите години от тяхното създаване. В юбилейната година, в която честваме 70-годишнината от създаването на Русенската опера, не можем да не си припомним с благодарност за подкрепата, която даде Панчо Владигеров и на Русенската филхармония, и на Русенската опера с неговите артистични и творчески изяви на русенска сцена, където бяха представени неговите творби – операта „Цар Калоян“ и множество негови симфонични произведения.
Билети се продават в мрежата на ИВЕНТИМ и на касата на LM SI group – Шумен /тел. 09 8888 2442/.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСлънчево ще е в последния ден на август
Следваща статияОтборът на „Академик“-Варна спечели купа по ориентиране „Шуменска крепост“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here