дом Общество Роми се жалват в КЗД, чувствали се дискриминирани

Роми се жалват в КЗД, чувствали се дискриминирани

0
ДЯЛ

6 жалби до Комисията за защита от дискриминация са подадени от роми през 2017 г. През предходната година те са били 10. По тях са образувани полицейски производства, съобщи на заседание на Областния съвет по етнически въпроси Иван Златев. Той не уточни от какво се оплакват хора от малцинствата. Не стана ясно дали експертът, като техен представител ще съдейства за придвижването на жалбите или поне докъде е стигнало полицейското разследване.
Като най-сериозни проблеми Златев открои отпадането на ромски деца от училище, високата безработица, миграцията и ранните бракове.
От представения обобщен мониторингов доклад за областта стана ясно, че основен приоритет в сферата на образованието остава да бъде спряно отпадането на децата от образователната система. Затова за организирани срещи с родителите и учениците от рисковите групи. Тези срещи са координирани със социалните служби и омбудсмана на Община Шумен. Целта е максималното обхващане на учащите в системата на образованието.
„Модернизация е все по-голяма част от младежите от ромски произход да завършат най-малко средното си образование“, обяви експертът. 66 ученици са отпаднали миналата година от училище в задължителната училищна възраст.
Рискови фактори за здравеопазването в ромската общност са високата безработица, ниските доходи, неблагоприятна околна и жилищна среда. Начинът на живот създавал условия за възникване на различни заболявания.
Златев не спести тревожни факти от доклада – голяма част от ромското население е неосигурено или с прекъснати здравни права. Той съобщи, че благодарение на неправителствени организации, РЗИ Шумен и здравни медиатори били организирани безплатни прегледи и консултации. Така имало напредък в подобряване на здравословното състояние на ромското население.
Експертът отбеляза, че в областта на заетостта са открити много предприятия, но те се нуждаят от квалифицирана работна ръка. Затова ще бъдат положени сериозни грижи за повишаване на образователната квалификация на ромите.
Жилищната политика бе определена като условие за подобряване на жизнения стандарт в общността. Отчетено бе, че жилищата били сравнително благоустроени. Голяма част от ромите вече работели в чужбина. А тези, които са се завърнали видимо подобрили стандарта си на живот.
Според становището във всички десет общини на областта работят неправителствени организации за отбелязване на селищни, национални и религиозни празници.
Читалищата работят за съхраняване на българските традиции и обичаи, включително и обичаите на различните етнически общности.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия22-годишен шуменец шофира с несъобразена скорост, потроши фирмен автомобил
Следваща статияЧастен съдия изпълнител отива на съд за длъжностно присвояване на 321 109 лева и по още две обвинения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here