дом Общество Родители скочиха срещу учебник по биология, обяснявал за влечението към същия пол

Родители скочиха срещу учебник по биология, обяснявал за влечението към същия пол

0
ДЯЛ

Бурни коментари в социалните мрежи предизвикаха текстове в учебник по биология за 9-и клас, където е посочено – „откриване на възможността за доставяне на удоволствие при докосване на външните полови органи“, а в по-късния етап от съзряването – „възможно откритие за влечение към същия пол“.
Родители остро зададоха въпроса кой е одобрил уроците на тема „Оплождане и индивидуално развитие“.
„Думата джендър се обсъжда изключително много, тъй като е внесена в българския език като отделен пол. Всъщност тя изобщо не би следвало да се употребява в България, тъй като значи „род“. Оттам идват и големите заблуди и обществото ни разви психоза към нея“, коментира пред Bulgaria ON AIR сексологът проф. Станка Маркова. Тя допълни още, че сексологията е комплексна наука, в която се събират няколко специалности и е много важно информацията да бъде поднесена от специалисти, а не единствено от биолози.
Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК) отбеляза, че намира съдържанието на учебника за напълно коректно и по думите му, дори доста оскъдно.
„Не виждам нищо нередно. Сексът все още е табу в съвременното българско образование, тъй като нямаме достатъчно подготвени кадри, които да преподават материята в българското училище“, подчерта той.
Още миналaта година омбудсманът Мая Манолова се обяви за въвеждане на задължително здравно и сексуално образование в училище. А в някои училища този предмет съществува като избираем. Споровете по темата обаче продължават.
След възмущенията на родителите от издателство „Анубис“ излязоха с позиция, че учебниците са преминали всички законови етапи на одобрение и за него са гласували хиляди преподаватели по природни науки от цялата страна.
Снимката е илюстративна.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЛовът на местен дребен дивеч започна
Следваща статияВъзможни смущения в електрозахранването днес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here