дом Общество РИОСВ: Глоба от 100 до 10 000 лева за берачи на защитени...

РИОСВ: Глоба от 100 до 10 000 лева за берачи на защитени диви растения

0
ДЯЛ

От 100 до 5 000 лева е глобата за физически лица, които берат и търгуват със защитени диви растения. Санкцията за юридически лица е между 500 и 10 000 лева. Това предупреждават от РИОСВ-Шумен.
От екоинспекцията вече са отправи препоръки към всички кметове на населени места от Шуменска и Търговищка област за засилване на контрола по недопускане на търговия със застрашени и защитени диворастящи растения и предупреди за необходимостта от тяхното опазване. Препоръки за засилване на контрола са дадени и на Североизточното държавно предприятие и на Дирекцията на природния парк „Шуменско плато“.
Общинските администрации трябва да предприемат съответните действия и да извършат периодични проверки по пазарите през пролетните месеци, особено около пролетните и църковните празници и да информират за това в РИОСВ.
Контролът е с цел ограничаване на търговията с растения под ограничителен режим на ползване, на зеленина от видове с ограничено разпространение в природата, както и на луковици, коренища и туфи за засаждане. Сред застрашените и защитени диворастящи видове са някои видове кокичета, минзухари, иглики, перуники, синчец, пролетна циклама и салепите (т. нар. орхидеи).
Снимка: googleusercontent.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКонцерт с гости от Северна Америка
Следваща статияШуменски малчугани участват в инициативата „Засаждаме бъдеще“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here