дом Култура РИМ с документална изложба в памет на д-р Васил Хараланов, най-големият колекционер...

РИМ с документална изложба в памет на д-р Васил Хараланов, най-големият колекционер на монети в Европа

0
ДЯЛ

Регионалният исторически музей в Шумен представя документална изложба, съдържаща лични вещи на най-големия колекционер на монети в Европа – шуменецът д-р Васил Хараланов – фотографии, ръкописи на статии, писма от дългогодишната му кореспонденция с видните учени Никола Мушмов и проф. Тодор Герасимов, етнографски и предмети от османския период, неделима част от всеобхватната му колекция. Част от предметите се показват за пръв път. Изложбата „110 години от рождението д-р Васил Хараланов“ е експонирана в Мраморното фоайе на Регионалния исторически музей и може да бъде разгледана до 1 ноември 2017 г.
На днешната дата – 25 септември се навършват 110 години от рождението на д-р Васил Хараланов. Той е роден в Шумен през 1907 година в стара възрожденска фамилия. След като завършва гимназия, учи медицина в град Монпелие, Франция. През 1933 г. се завръща в Шумен и се отдава както на лекарска практика, така и на своята страст – колекционирането на монети. Умира на 17 май 2000 г.
През 1970 г., след обиск в дома му, колекцията от десетки хиляди монети е иззета, а по-късно и ограбена. След натиск, остатъците от нея са дарени през 1971 г. на музея в Шумен – мястото, на което самият Хараланов е мислел един ден да я завещае. Днес в Регионалния исторически музей в Шумен се пазят близо 8000 монети от колекция „Васил Хараланов“, а най-ценните и представителни образци са изложени в трезора на музея – зала „Съкровищница“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКобилката Реплика и нейният жокей – Мюждат спечелиха голямата награда от надбягванията във Върбица
Следваща статияРЗИ: Нови трима с туберколоза, 88 с остри заразни заболявания за една седмица

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here