дом Общество Решение за параклиса: Ще продават свещи в болницата

Решение за параклиса: Ще продават свещи в болницата

0
ДЯЛ

Три месеца след освещаването на болничния параклис „Св.Пантелеймон“ мини църквичката продължава да стои заключена. Жители на квартала негодуват и се питат защо изобщо монтираха параклиса, след като хората не могат да си запалят свещ и да се помолят на Бога. Задават и въпроса това музеен експонат ли ще остане.
„На леля ми й предстоеше операция. Реших, ще се помоля всичко да мине добре. Без усложнения. Отивам, заключено. Стана ми тежко“, сподели пред 24shumen.com жена на средна възраст от Смядово. Това не е единичен случая, много са, коментират от квартала.
Архиерейският наместник, който отговаря за параклиса обясни, че от Община Шумен трябвало да вземат решение какво място да определят за жената, която ще продава свещи. Затова малката църквичка оставала затворена поне на този етап. А ставрофорен иконом Димитър Николов сподели неотдавна, че не е човек, който притеснява.
Предвид огромните задължения на отец Димитър някои християни предлагат за параклиса да отговаря игуменът на манастира „Св.Пантелеймон“ край Велики Преслав – отец Константин. Разбира се, след като се договорят с архиерейския наместник.
24shumen.com попита протосингела на Варненска и Великопреславска митрополия отец Димитър Борисов известно ли му е, че шуменци недоволстват за заключения параклис и има ли изход от ситуацията.
Отношение има архиерейският наместник като пълномощник на митрополита. Не е в нашите правомощия да решаваме, заяви отец Димитър. Той нямал друг коментар по въпроса.
Наши източници в расо смятат, че проблемът е по-скоро финансов. Те дадоха позитивен пример от Варна – заплатата на жената, която продавала свещи била поета от спонсора – бизнесмен, с чиито средства е изградена мини църквата. Относно казуса в Шумен, беда било хората да нямат достъп до църквата, независимо че е много малка.
Главният архитект на община Шумен Дияна Стефанова бе категорична – „Кметът и директорът на болницата ще решат въпроса. Но в никакъв случай свещи няма да се продават в някаква барака, каквито предложения вече има“.
Ето и мнението на зам.-кмета по здравеопазване д-р Светлана Маркова: „Има вариант свещи да се продават на северния вход на болницата. Параклисът е малък и е невъзможно. Кметът е за позитивно решение на проблема. Общината е готова да съдейства. На среща с представители от Варненска и Великопреславска митрополия ще се вземе най-адекватното и правилно решение.
Снимка: Архив на 24shumen.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗимна забава: В Смядово организират конкурс за най-добра снежна фигура
Следваща статияОфициално: 2 март е неучебен за всички училища в община Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here