дом Култура Реставрираха 100 оловни печата от богатата колекция на музея във Велики Преслав

Реставрираха 100 оловни печата от богатата колекция на музея във Велики Преслав

0
ДЯЛ
Снимка:АМ "Велики Преслав"

Реставрирани са 100 оловни печата от всичките над 500 такива в колекцията на Археологическия музей във Велики Преслав. Това съобщиха от музея. Дейностите са изпълнени в рамките на проекта „Консервация и реставрация на моливдовули от Стратегията във Велики Преслав”. След преглед на състоянието на моливдовулите – печатите от средновековен Преслав, открити при разкопки в средновековната крепост и представляващи най-голямата сбирка на печати, намерени на едно място, е извършено почистване, реставрация и консервация на най- засегнатите от окислителните процеси. Моливдовулите в колекцията са изработени от олово, което е силно податливо на окисно въздействие от околната среда. Печатите съхраняват информация с името и титлата на собственика на печата, която е безценна за съществуващата държавна и чиновническа йерархия през Х-ХI в., представляват и особена „фотография” на облеклото и инсигниите на изобразените владетели. Голяма част от информацията, която носят е основна за попълване на празноти в хронологията на българската история. Консервационно – реставрационните дейности по моливдовулите са извършени в лабораторията на НАИМ – БАН, от консерватори под ръководството на Чавдар Чомаков.
Изпълненият проект дава и по-цялостно представяне на българското културно наследство пред широка публика, обогатява музейният сфрагистичен фонд и е етап от последващо дигитализиране и популяризиране на печатите сред специалисти, преподаватели, докторанти, студенти, научни работници, туристи у нас и по света. Проектът „Консервация и реставрация на моливдовули от Стратегията във Велики Преслав” е осъществен от музея, в партньорство с Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, с финансовата подкрепа на Министерството на културата по схема за опазване и популяризиране на дейности в областта на движимото културно наследство в музеите, галериите и визуалните изкуства.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНад 95 млн. кубически метра е полезният воден обем в язовир „Тича“
Следваща статияКоледната ваканция на учениците започва на 22 декември

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here