дом Общество Реставрират Преславското златно съкровище до края на март

Реставрират Преславското златно съкровище до края на март

0
ДЯЛ
Снимка: Археологически музей Велики Преслав

До края на март ще бъде завършена реставрацията и консервацията на Преславското златно съкровище. Реставрационните дейности се извършват от експерти в Римско-германския музей в гр. Майнц. Това е най-успешният проект на Археологическия музей във Велики Преслав за 2017 година, съобщи за 24shumen.com директорът Пламен Славов.
Той уточни, че разходите са поети изцяло от немска страна, без българската страна да има някакъв финансов ангажимент.
Уникалното съкровище, състоящо се от 120 златни украшения – диадеми, огърлици, медальони, пръстени е плочки било изпратено в германския град, тъй като само там разполагали с необходимата база за реставрация на такива шедьоври. Стана ясно, че в рамките на българското председателство на Европейския съюз съкровището ще гостува и в Националния музей във Франция.
Според Пламен Славов през изминалата година се наблюдава лек спад с около 5 % на посещенията на обекти във Втората българска столица – Велики Преслав. Намалението на туристите е сред учащите и възрастните хора.
33 000 туристи са посетили музея срещу 35 000 за 2016 г.
Като успехи в работата на музея Славов открои честванията на 1100- годишнината от битката при Ахелой и провеждането на научна конференция по този повод.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПротестиращи шуменци: Искаме оставката на министър Нено Димов
Следваща статияНад 24 млн. лева са предвидени за образователната система в община Шумен през 2018 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here