дом Бизнес Ремонтират читалища, клубове и кметства в селата на община Шумен

Ремонтират читалища, клубове и кметства в селата на община Шумен

0
ДЯЛ
Снимка: Община-Шумен

В 8 села на община Шумен се извършват ремонтни дейности от началото на годината досега. Обновяват се сгради на кметства, читалища, пенсионерски и младежки клубове, които не са ремонтирани от десетилетия. Пребоядисват се стени, тавани, стълбища, където е необходимо се подменят дограми, прозорци, врати и подови настилки, като строителните работи се изпълняват от ОП „Строителство и благоустройство“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Ремонтът на читалището в шуменското село Ветрище приключи и сградата изглежда много по-гостоприемна, казва секретарят Димитричка Лечева. „По-светло и уютно е сега. Подменени са части от покривната конструкция и окачения таван, отстранени са течовете, поставени са нова дограма и прозорци, обновена е електрическата инсталация. Стана много хубаво. Дано и пандемията отмине по-скоро, за да му се порадваме,“ надява се Лечева. В по-приветлива обстановка вече работи и екипът на кметския наместник на селото Галина Стоянова. Две от стаите в кметството също са ремонтирани, стените са шпакловани и боядисани, подменени са електрически кабели, прозорците са с нова дограма. „Много мизерно беше досега, но вече не духа и не тече от прозорците,“ казва кметският наместник с очакването ремонтите да продължат през следващите години, за да се поднови цялата сграда.
Обновеният пенсионерски клуб в село Панайот Волово ще продължи да събира в празници и делници възрастните хора от селото. През тази година основно са ремонтирани входът, коридорът, една от стаите и библиотеката, а през миналата са укрепени фасадата, терасата, парапетът и подпорната стена. Подменен е и подът на младежкия клуб, който се намира в сградата на селското читалище. „Добра работа свърши строителното предприятие на общината. Сега търсим възможност да оправим и площадката отвън, да поставим още няколко пейки, люлка, пързалка, въртележка, за да има къде да играят и най-малките. Градинката пред клуба е много хубава и през лятото тук идват възрастни с деца,“ разказва кметският наместник Димитър Ботев.
От началото на тази година бяха извършени частични ремонти и в читалището на село Белокопитово. Боядисани са фоайето и стълбището, библиотеката, малката зала и стая за занимания по интереси, сменени са осветителните тела. От 2016-та досега кметът Алекси Чолаков заедно с хора от селото успяха да привлекат дарители, а със събраните средства да поправят покрива на сградата и да подменят по-голямата част от дограмата. Библиотеката вече има 6000 книги, от които 5000 са от дарители, както и 6 компютъра, дарени от ШУ „Еп. К. Преславски“. „През следващите дни предстои работниците от общинското строително предприятие да започнат укрепване на основите на сградата, изграждане на дренажна система и на нов тротоар пред читалището“, обясни Алекси Чолаков.
През първите три месеца на 2021-ва година досега ремонтни дейности са извършени също в читалищата и кметствата на селата Лозево, Струйно, Дибич и Градище. В Мадара в момента се изгражда близо 260 метра нова тротоарна настилка при изхода от селото в посока към Кюлевча. Въпреки че пътят е от републиканската пътна мрежа, там никога досега не е имало тротоар. Новата придобивка е важна за местните хора, защото е свързана с тяхната безопасност.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПП „Шуменско плато“ обяви конкурс за деца „Природата – моето вдъхновение“
Следваща статияОгнеборци обезопасиха неизправна газова бутилка, гасиха пламнали треви и храсти

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here