дом Общество Резултатът от оценката: Минералната вода в Мараш е годна за балнеология

Резултатът от оценката: Минералната вода в Мараш е годна за балнеология

0
ДЯЛ

Минералната вода в Мараш е годна за балнеология. Това показва балнеологичната оценка за качествата на водата, направена от експерти на Министерството на здравеопазването. Новината оповести днес кметът на Шумен Любомир Христов.
В оценката е посочено, че водата не е годна за битови цели, но може да се ползва за лечебно-профилактични и балнеологични. Температурата на водата е 67 градуса, което я прави хипертермална. Тя е още силно минерализирана, хлорна, натриево-калциева, съдържа малко количества йод и бром. Подходяща е за лечение на ортопедични, кожни, гинекологични, ревматологични, стомашно-чревни и белодробни заболявания.
Утвърденият лимит за водоползване е 7.2 литра в секунда.
С това решение Здравното министерство дава „зелена светлина“ на Община Шумен да развива балнеология.
„Вървим в правилната посока, защото в новия устройствен план на община Шумен, районът около минералната вода в село Мараш е предвидена за балнеология и отдих“, каментира арх.Светлозар Тузсузов.
Кметът Любомир Христов заяви, че местната власт ще направи всичко по силите си да развие потенциала на мястото. Община Шумен притежава 18 декара в района извора, останалите са частни.
„Ще търсим възможности за концесия или публично-частно партньорство, защото Общината няма толкова много средства за изграждане на база. Ще проучим и опита на селища с развита балнеология у нас“, уточни Любомир Христов.
С балнеологичната оценка за качеството на минералната вода се решава сага, започнала още през 1986 година, когато се затваря басейнът в Мараш, а по-късно се запечатва и изворът. Периодично през времето жителите на населеното място организираха подписки с искане да се възстанови дейността на извора.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗа работодателите: Може да наемате работници мигранти от Молдова!
Следваща статияЕРП Север подпомага популацията на защитения бял щъркел

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here