дом Общество Регистрираните безработни за ден в страната са 4 777 души

Регистрираните безработни за ден в страната са 4 777 души

0
ДЯЛ

4 777 безработни са се регистрирали в бюрата по труда само за ден. Това обяви днес на брифинг социалният министър Деница Сачева. Тя уточни, че броят на подадените заявления по мярката 60/40 е 59. По думите ѝ очакванията са днес броят им да нарасне, а до края на тази седмица да бъде получено одобрени от Европейската комисия, за да могат да се извършват и разплащанията. „Това не пречи заявленията да бъдат подавани. Те ще бъдат разглеждани. От следващата седмица ще имаме възможност да започнем да изплащаме сумите на тези, които са получили одобрение“, увери Сачева и добави, че данните не са застрашаващи, а динамични и затова се иска актуализация на държавния бюджет.
„По отношение на месечните помощи за деца до завършване на средно образование – те са 344 801 души, а около 23 хил. българи получават социални помощи. Общият размер на сумите, които варират на месец, са между 43 и 45 млн. лева“, каза тя.
По думите й хората, които до този момента са работили, но са нямали договор и съответно не са плащали осигуровки, могат да се регистрират като безработни и да кандидатстват за социални помощи.
Социалният министър посочи, че общият брой на всички болнични листи към днешна дата е 176 086. „Издадените болнични за карантина са 5 282, а тези с указания за коронавирус – 2 702. От началото на тази седмица до днес болничните, издавани на ден са от 680 до 700“, допълни Сачева.
„Увеличихме осигуряването на топъл обяд и той ще обхване почти 17 000 души“, каза тя.
Сачева обясни струпването на хора пред бюрата по труда с обективни причини за това – повече освободени сезонни работници, завръщащи се от чужбина и хора, които нямат електронен подпис.
Тя обясни и, че хората, които са в неплатен отпуск, за да си гледат децата вариантите им са – могат да работят на намалено работно време, работа от вкъщи, а работодателят може да се възползва от мярката 60/40.
Снимка: Фейсбук страница на МТСП
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия27 нарушения на домашната карантина са установени в Шуменско до момента
Следваща статияНови аварии: Спират водата в част от Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here