дом Култура Регионалният исторически музей отваря врати за Европейската нощ на музеите

Регионалният исторически музей отваря врати за Европейската нощ на музеите

0
ДЯЛ

В събота, 19 май, Регионалният исторически музей в Шумен ще отбележи поредната Европейска нощ на музеите. От 16.00 до 24.00 часа със свободен вход ще бъдат отворени за посещение централната експозиция, къщите музеи „П. Волов“, „Д. Войников“ и „Л. Кошут“, както и музеен комплекс „П. Владигеров“.

Днес, 18 май, отбелязваме Международния ден на музеите. Решението за това е взето по време на заседанието на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите (International Council of Museums , ICOM ), проведена в Москва през 1977 г.
Думата „музей“ идва от латинската дума „museum“, която е от гръцки произход и произлиза от „mouseion“. „Mouseion“ било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.
През 2003 г. ICOM обяви 18 май и за ден на приятелите на музеите. Целта на празника е да се привлече вниманието на обществеността към мястото и значението на музеите в живота на всеки отделен човек и на обществото като цяло.
Според Устава на ИКОМ, приет през 2001 г., музеят е постоянна институция с идеална цел, в служба на обществото и неговото развитие, отворена за публиката и занимаваща се с изследвания, които се отнасят до материалните свидетелства за човека и околната среда.
Този празник се отбелязва в 150 страни по света. Музеите широко отварят вратите си за посетител и. Провеждат се екскурзии, научни и публични четения , музейно-театрални представления, откриват се нови изложби.
С интерактивната изложба „Народна астрономия и метеорология” се поставя началото на програмата на историческия музей в Шумен за Международния ден на музеите -18 май и Европейската нощ на музеите. Гостуващата експозиция от етнографския музей в Пловдив илюстрира народните представи за звездното небе, слънцето, луната, звездите и кометите, както и тези за метеорологичните явления като дъжд, сняг, светкавици, мълнии, дъга, мъгла, роса, облаци, вятър и др. Изложбата е подредена в зала „Вяра и сила“ и ще остане в РИМ – Шумен до 15 юли.
Народната астрономия включва вековни наблюдения на предците ни върху звездите и съзвездията, откриване на космически цикли, които имат въздействие върху растежа и живота на Земята. Народната метеорология се състои в предсказването на времето по растенията, животните или природните явления. Регионалният етнографски музей в Пловдив съхранява народната материална култура, но също така пази народните традиции, вярвания и обичаи, а в Шумен ги представя по актуален и интерактивен начин.
Посетителите на изложбата могат да открият светогледа на предците ни чрез усещане на мъглата като змей, бълващ дим от ноздрите си. Те ще видят как на Гергьовден всяка капка става на жълтица, Голямата мечка и ще научат много интересни методи за познаване на времето по природни явления, растения и животни. Желаещите могат се научат как се правят гадания и магии, да преоткрият съзвездията по интерактивен макет на северната небесна полусфера и да се забавляват с гатанки и приказки.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМладежи се запознаха с проект „Готови за работа” в Шумен
Следваща статияГрадушка с големина на орех удари Велики Преслав