дом Криминале Разбиха печатница за фалшиви дипломи в Шумен, тарторът – тийнейджър на 19...

Разбиха печатница за фалшиви дипломи в Шумен, тарторът – тийнейджър на 19 години

0
ДЯЛ

Печатница за фалшиви дипломи за средно и висше образование е разбита в Шумен. Това оповести днес на брифинг директорът на ОД на МВР-Шумен ст.комисар Ялчън Расим.
Задържани са 8 души, на възраст от 17 до 48 години. Тартор на престъпната група е Г.С. на 19 години. Дипломите са печатани в апартамент в Шумен.
Един от задържаните – И.К. на 48 години е осъждан за хазартна дейност.
Полицията засича схемата за фалшиви дипломи още през октомври. Операцията е проведена от 11 до 20 декември. В този период са извършени 10 претърсвания в Шумен и други места, иззета е копирна техника и над 30 дипломи, а е имало поръчки за още 60. В един от домовете полицаите откриват 42 грама канабис и фалшива лична карта.
Групата е работила активно от февруари до октомври тази година. За този период са спечелили над 100 хил.лева от продажбата на фалшиви дипломи. Цената на документа за средно образование бил между 1 500 и 1 800 лева. Мераклиите за висшисти трябвало да платят от 2 000 до 2 500 лева. „Документите са с много добро качество, притежават знак на образователното министерство“, обясни ст.комисар Ялчън Расим.
Фалшификаторите набирали мераклии за дипломи чрез обява в интернет. На посочен телефон и електронен адрес желаещите изпращали личните си данни, специалността, училището или университета, който да се впише във фалшивата диплома.
С фалшивата лична карта документите се изпращали на получателя с куриерска фирма.
Групата фалшифицирала дипломи на Икономическия университет във Варна, Софийския университет, висше училище в Пловдив и др. Издавани са дипломи за информатици, инженери, еколози, филолози, счетоводители, има една и за учител по физическо.
Всички задържани са направили пълни самопризнания, пуснати са под парична гаранция между 1 000 и 3 000 лева.
Предстои да се проверят лицата, които са ползвали дипломите.
Работата по случая продължава.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПолицията с ценни препоръки за пътуващите по време на празничните дни
Следваща статияСредно с 10% ще се повиши данъкът на колите в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here