дом Общество Радарната станция против градушките край Шумен започва работа

Радарната станция против градушките край Шумен започва работа

0
ДЯЛ
Снимка: Министерство на земеделието, храните и горите

От утре – 1 юли се въвежда в пълна експлоатация седмата двудиапазонна доплерова метеорологична радарна станция на Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ), разположена край Шумен. Това съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.
Станцията ще извършва пълно сканиране на атмосферата в радиус 300 километра на всеки 4 минути. По този начин ще се осигурява 24-часово качествено радарно наблюдение на атмосферата над Северна централна и Североизточна България.
Радарът ще следи облаците от началото на тяхното възникване до изчезването им. Също така той дава възможност за детайлен анализ на структурата на мощните градоопасни облаци, необходим за провеждане на противоградови въздействия със самолети в този район.
Радарната информация от станцията в Шумен ще бъде достъпна на сайта на Агенцията тук. Така може да се получи информация за развитието на облаците и опасността от градушки и проливни дъждове в региона.
Заедно с останалите шест радарни станции на ИАБГ в Долно Церовене, област Монтана; Бърдарски геран, област Враца; Ярлово, област София; Голям чардак, област Пловдив; Поповица, област Пловдив и този в Старо село, област Сливен, изцяло се покрива територията на България.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия1 000 лева за медиците на първа линия и през юли
Следваща статияКонсултативен съвет по ваксините заменя Националния ваксинационен щаб

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here