дом Общество Пътят на едно успяло момиче: От катерушка – ракета във Върбица до...

Пътят на едно успяло момиче: От катерушка – ракета във Върбица до пилотска кабина на Airbus

0
ДЯЛ

„Израснах в малко село в България. Родителите ми – фермери, отглеждаха зайци и крави”. С тези думи започва представянето си Сафие от Върбица.
„Истинска история за успех”. Така турската авиокомпания Turkish Airlines озаглавява рекламния филм, който разказва за пътя на Сафие Адемоглу от катерушката – ракета до пилотската кабина, която тя нарича свой дом. Не е изненада, че филмът е гледан над един милион пъти. Сафие или София, каквото е било българското име на младата жена, е един от почти три хилядите пилоти, които работят за Turkish Airlines. Родената и израснала във Върбица Сафие управлява Airbus A320 и A321.
Отгледана с привичките на момче, родителите й я определят като „диво дете”. „Когато бях в предучилищна, имахме една катерушка – ракета. Представях си как я управлявам. Исках да бъда пилот. И решението беше взето ”, разказва Сафие. Тази мечта обаче става непосилна задача за родителите й, които се местят в Турция. Майка й работи в столова, а баща й става шофьор на камион – „пилот на земята“, споделя с усмивка Сафие. Тя започва да учи в една от най-добрите гимназии в Истанбул, а след това и в най-добрия университет в Анкара. След множество проучвания, тя открива възможност да учи безплатно и става част от академията за пилоти на Turkish Airlines. И е единствената жена в курс от 150 мъже.
„Ако наистина искаш и вярваш в нещо, всичко е постижимо“, категорична е нашето момиче.
А ако пътувате с Turkish Airlines, може би ще видите капитан Сафие Адемоглу и ще се убедите сами.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщина Каспичан търси главен счетоводител
Следваща статияДекоративна стена и цветни павета ще красят спирката до Градска градина