дом Общество Първият дъжд от звезди за годината ще падне тази нощ

Първият дъжд от звезди за годината ще падне тази нощ

0
ДЯЛ

Две уникални астрономически явления – звезден дъжд и лунно затъмнение ни очакват през януари 2019 г. Фойерверките от метеоритния поток Квадрантиди са едни от трите най- ярки звездопади. Те започват всяка година на 28 декември и продължават до 12 януари.
Сега техният пик е в нощта на 3 януари и ранните часове на 4 януари. Когато на звездното небе внезапно избухват метеори, се създава впечатлението, че пада звезда. Всъщност обаче това не са звезди, а малки частици от астероиден прах, които навлизат с голяма скорост в атмосферата на Земята и изгарят.
По-късно този месец може да бъде наблюдавана и „червена луна“. В нощта на 20 януари срещу 21 януари ще има пълно лунно затъмнение с ефект на „кървава луна“, когато спътникът на Земята придобива червеникав оттенък. В пика на метеоритния поток тази година, ако условията позволяват, могат да бъдат наблюдавани между 60 и 100 падащи звезди на час, отбелязва сайтът „Ърт скай“, цитиран от БТА. Звездният дъжд се вижда най-добре от северното полукълбо, и в частност в Европа. Добрата новина за поклонниците на явлението е, че тази година пикът е преди новолуние и видимостта ще е по-добра.
Миналогодишният спектакъл беше замъглен от светлината на най-голямата суперлуна за 2018 г. За разлика от други метеорни потоци като Персеиди или Джеминиди, максимумът на които продължава около два дни, пикът на Квадрантидите трае само няколко часа.
Снимката е илюстративна.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТърси се управител на „Еко система – Никола Козлево“ ЕООД
Следваща статияАПИ: До 15 януари няма да се налагат глоби за липса на винетка

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here