дом Общество Пчелари почетоха покровителя си Свети Прокопий с изложба на мед

Пчелари почетоха покровителя си Свети Прокопий с изложба на мед

0
ДЯЛ

Почитта си към Свети великомъченик Прокопий, смятан за покровител на пчеларите и труда им, изразиха с внушителна изложба в читалище „Напредък” производители на мед от Шумен и областта.
На 8 юли Православната църква отбелязва деня на светеца.
Мотото на празника бе „Да почетем Прокопия, за да прокопсат децата ни”.
Организатори са шуменският клон на Съюза на пчеларите в България и ръководството на читалището.
Сухият и горещият месец април даде отражение върху по-слабото развитие на пчелните семейства. Акациевата паша остана неоползотворена, за разлика от липовата, която е по-обилна, отчетоха пчелари. Всеки от тях беше положил грижи да представи част от реколтата си в изискан вид пред посетителите на изложбата – базар.
Тъй като на празник задължително се прави равносметка, ето и анализа на производителите на мед и продукти от него: недостатъчно държавно финансиране за сектор „пчеларство”, изкупните цени на меда от години са ниски и е невъзможно пчеларите да си покриват направените разходи.
Гостите пробваха на воля пита, полята обилно с мед, както повелява традицията, за здраве и берекет.
Експерти обясняваха, че лечението с пчелен мед е познато от древността. Той може да бъде използван и с козметична цел от дамите, за маски на лицето.
Медицинска сестра посъветва посетителите по-често да търсят местния пчелар за здраве и дълголетие, отколкото аптеки и клинични пътеки.
Снимката е илюстративна.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПълно лунно затъмнение и Велико противостояне на Марс ще наблюдаваме на 27 юли
Следваща статияРайони без ток в понеделник