дом Общество Пустеещите шуменски земи: Село с трима жители на път да обезлюдее напълно

Пустеещите шуменски земи: Село с трима жители на път да обезлюдее напълно

1
ДЯЛ
Снимка: Google maps

На 30 км от Шумен едно новопазарско село е поело своя път към обезлюдяване. Някога, след основаването си през 1934 година в село Беджене са живеели 680 души. През годините числеността на населението е започнала да се топи стремглаво. През 1946 година в населеното място са живели 440 души, тридесет години по-късно в Беджене живеят едва 124, а през 2015 техния брой достига до 19 души. Днес в селото със 160 къщи живеят само трима постоянни жители. Животът им преминава задружно и все пак… някак тъжно. Те не разполагат с магазин, няма и Здравна служба. Нещата от първа необходимост си набавят от Нови пазар. В разговор с репортер на 24shumen.com кметският наместник Емил Ангелов разказа, че понякога през лятото в селото се завръщат и други хора, предимно пчелари, които имат пчелини в местността, както и някои от близките на баба Донка, Величка и рускинята Елена, която живее от години в селото и не смята да се връща в родната си Москва. Каква е причината Беджене така да се топи в годините не е ясно, но е факт, че до китното село никога не е правен …асфалтов път. Емил Ангелов обясни, че хората са добре запасени с дърва за огрев, а двама от тях получават и храна от социалния патронаж от Нови пазар. Подобна е картинката и в съседното Писарево. Според местната легенда, по време на османското нашествие е имало само един писар в това и околните села, откъдето идва и неговото име. В началото на 20 век е заселено с преселници от Севлиевския балкан, а днес в него живеят 30 души. Мераклии за настаняване няма.
В много от селата в шуменска област жителите намаляват драстично с всяка година, а първата крачка към този отрицателен прираст е затварянето на детска градина. С този мотив за своята се бориха това лято жителите на село Вехтово. Там през изминалата година са починали 9 човека, а се е родило само едно детенце. Така към този момент във Вехтово живеят 300 души. „Като цяло населението е застаряващо, има и млади хора, но те са все по-малко, всеки бяга в чужбина“, допълни за 24shumen.com кметът на селото Перихан Хюлмиева.
Тези които остават обаче в селата имат сериозни притеснения относно съществуването им. Страхуват се, че ще станат част от черната статистика, според която над 600 села в страната са без население или с едноцифрен брой жители.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРайони без ток и смущения в електрозахранването във вторник
Следваща статияМожем да сменим личния си лекар до 31 декември

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here