дом Общество Проф. Стефан Желев: Положението с питейната вода е трагично

Проф. Стефан Желев: Положението с питейната вода е трагично

0
ДЯЛ

„Положението с ВиК сектора по отношение на питейната вода в област Шумен е трагично“, заяви днес на пресконференция губернаторът проф. Стефан Желев. Той информира още, че местното водно дружество не изпълнява заложените инвестиции. През 2016 година неизпълнението е 66%, за миналата е 44%, а за тази – 20%.
На 28 декември КЕВР ще излезе с официално становище за исканата нова по-висока цена на водата. „Подготвил съм становище, с което изразявам несъгласие с повишаване цената на водата от 3.30 на 3.40. Шансовете това да не се случи обаче са нищожни“, коментира проф. Стефан Желев и добави, че на обсъждането на скока на цените в КЕВР в понеделник, от всички присъстващи, единствено представителите на Шумен са изразили категорично несъгласие. „И друг път Асоциацията по ВиК в Шумен е била несъгласна с действията на местния воден оператор. По този повод обаче получихме две предупреждения от КЕВР, че Асоциацията и аз в качеството си на неин председател не може да се месим при определяне цената на водата. Това може да прави само ВиК, а КЕВР одобрява единствено таванът, който не може да бъде надвишаван“, обясни още губернаторът. Той изрази мнение, че има големи несъвършенства в сега съществуващия закон, които не позволяват ефективен контрол върху дейността на водните дружества. „Например от КЕВР приемат за инвестиция всичко, което им представи ВиК. Обаче подмяната на водомер, например, при нас не се води като вложение. Полагането на 10 метра тръби са инвестиция, но на девет не са. Параметрите разписани за 28 области у нас са различни“, обясни още проф. Стефан Желев. Той отговори и на обвиненията, че в качеството си на председател на Асоциацията по ВиК в Шумен е одобрил бизнес плана на местното водно дружество. „На практика нямахме друг избор, защото без нея нямаше да ни включат в прединвестиционните проучвания. Така щяхме да изгубим всякакви шансове да построим пречиствателна станция за питейни води“, разясни областния управител и допълни, че 105 млн. лева са заложените разходи за подмяната на довеждащия водопровод от яз. „Тича“ и изграждането на пречиствателна станция за питейни води.
Проф. Стефан Желев обеща почти ежемесечно да свиква заседания на Асоциацията по ВиК, за да се следи строго работата на дружеството по изпълнение на инвестиционната му програма.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНад 6.3 млн. лева за целеви ремонти са получили общините в Шуменско през 2018 година
Следваща статия„Шумен в сърцето“: Младежи обменят ценни съвети за обучение в чужбина

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here