дом Здраве Костадин Ангелов: Расте броят на заразените с COVID-19

Костадин Ангелов: Расте броят на заразените с COVID-19

0
ДЯЛ

Тенденцията е обърната за последната седмица, заяви на редовния седмичен брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. Потвърдените случаи са 5 708, а излекуваните – 3 659. Заетостта на леглата в лечебните заведения за неусложнени пациенти е 35%, а за интензивни случаи – 38%. По-висока е заетостта на леглата в болниците в областите Благоевград, Варна, Габрово, Пазарджик, Силистра, София област, Хасково и Шумен.
Когато заболеваемостта достигне 200 на 100 000 души за 14-дневе период, ние ще се съберем, ще вземем необходимите мерки и ще ги обявим, каза още проф. Ангелов. Ситуацията се следи на 12 часа всяка тенденция и има готовност за моментална реакция, когато се счете че е необходимо, допълни здравният министър.
В ЕС най-ниска е заболеваемостта в Гърция, България и Финландия, съобщи главният санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев. България е на 26 място по заболеваемост в ЕС и на 6 място на Балканския полуостров. По отношение на смъртността, която е 8.3 на 100 000 души, България е на 15 място в ЕС.
14-дневната заболеваемост официално е 99 на 100 000, на практика от понеделник досега е 140 на 100 000, но това ще се отрази при следващия период, каза доц. Кунчев. Има раздвижване вътре в страната. 12 области са в червената зона с над 120 на 100 000 души заболеваемост, 12 области са в оранжевата зона и само 4 области в жълтата – Видин, Добрич, Разград и Търговище. Разликата между Търговище, където заболеваемостта е 30 на 100 000 души, и Кюстендил, където е 330 на 100 000 души, е 11 пъти.
Учениците в предучилищният и началния етап, които тръгнаха на училище на 4 януари, сравнително малко са допринесли за увеличение на заболеваемостта, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Желанието е за максимум присъствено обучение, доколкото не се застрашава живота на голям брой ученици и учители, каза още образователния министър.
Започна третият етап на ваксинацията – имунизация на въоръжените сили. 100% е защитен контингентът, който заминава за Афганистан, съобщи председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСпипаха двама дрогирани зад волана във Велики Преслав
Следваща статияАварийните екипи на ВиК-Шумен са готови да реагират при волошаване на времето

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here