дом Здраве Проф. д-р Росен Димов и екипът му с успешна първа роботизирана операция...

Проф. д-р Росен Димов и екипът му с успешна първа роботизирана операция за отстраняване на жлъчен мехур

0
ДЯЛ

Роботизираната хирургия – бъдеще в настоящето, но 10 пъти по-евтино

Роботизирана хирургия, десет пъти по-евтина, извършвана от едни от най-добрите специалисти. Бъдеще в настоящето…
Проф. д-р Росен Димов и неговият екип се справиха успешно с първата роботизирана операция за отстраняване на жлъчен мехур в УМБАЛ “Каспела“-Пловдив. Датата е 13 януари.
До момента чрез роботизирана хирургия в болницата вече са извършени операции за отстраняване на жлъчни мехури, премахване на колоректални тумори и възстановяване на хиатални хернии.

Интервенциите чрез този способ станаха възможни след като УМБАЛ ”Каспела”сключи договор за стартиране на проект “Роботизирана хирургия със системата ДаВинчи Х” през есента на 2020 г., след близо едногодишно проучване. Роботът се използва в клиниките по хирургия, гръдна хирургия и урология в болницата, като за реализирането му съвместно работиха директора на УМБАЛ ”Каспела”, проф. д-р Илиан Дойков, и представителите на Intuitive за Източна Европа.
От началото на 2021 г. „Каспела“ и екипът от висококвалифицирани и обучени лекари предлага на своите пациенти възможността да се възползват от предимствата на най-новите технологии в хирургичната наука и практика.
Проф. д-р Росен Димов и екипът му успешно преминаха обучение и сертифициране за работа със системата “Да Винчи X” през декември миналата година в “Centro de Medicina Comparativa y Bioimagen”, Барселона. Д-р Димов е професор към „Катедра по Хирургия“ – Медицински Университет, Пловдив и Завеждащ „Клиника по Хирургия“ в болницата.
През тази година пациентите ще могат да се възползват от клинична пътека 168, финансираща роботизираната хирургия. По този начин болните с рак на стомаха, дебелото черво и ректума, панкреаса, черния дроб и слезката ще могат да бъдат оперирани със системата „Да Винчи“, срещу заплащане десетократно по-малко от това в чуждестранните болници.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбявиха баш винарите на Осмар за 2021 година
Следваща статияПри съседите: Мъж уби с ловна пушка свой съселянин

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here