дом Здраве Противоепидемичните мерки в Шуменско остават до края на февруари

Противоепидемичните мерки в Шуменско остават до края на февруари

0
ДЯЛ

Епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на област Шумен, беше обсъдена на заседание на Областния кризисен щаб, свикано от областния управител проф. Стефан Желев.
Област Шумен е в оранжевата зона с отчетена 14-дневна заболяемост от 110 на 100 хил. души население. „Все още област Шумен е на 7-8 място в страната по този показател, с тенденция на задържаща се заболяемост“, съобщи директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова. Към момента активните случаи в областта са 304, като на този етап регистрирани активни случаи на COVID-19 има във всичките десет общини. Общо за област Шумен от началото на пандемията случаите на регистрирани положителни проби за COVID – 19 са 4 696. По отношение на броя на хоспитализираните в МБАЛ-Шумен от лечебното заведение отчитат тенденция на дневен прием между 9 и 13 пациенти с инфекцията.
Предвид тези данни на ясно изразена тенденция на задържаща се заболяемост и с цел на ограничаване разпространението на инфекцията членовете на Областния щаб единодушно се обединиха около становището, че въведените допълнителни противоепидемични мерки на територията на област Шумен трябва да останат в сила до края на месец февруари.
С решението си от днес Областният кризисен щаб потвърди, че в училищата в област Шумен трябва да бъдат преустановени всички дейности на външни лица (танцови, спортни, театрални и др. състави), използващи материалната база на съответното училище; ръководствата на народните читалища, фолклорни и други самодейни формации на територията на област Шумен трябва да преустановят провеждането на репетиции и изяви; преустановяват се и посещенията в пенсионерските клубове на територията на област Шумен.
Забранява се провеждането на организирани фирмени и семейни тържества и празненства на открито и закрито с присъствие на над 15 души на територията на област Шумен. Забранява се организирането и провеждането на всякакъв вид изложби, базари и др. на животни и животински продукти, както и организирането, функционирането и посещението на пазари тип „Битаци“.
Възлага се на кметовете на общини да подобрят организацията за контрол на изпълнението на въведените противоепидемични мерки във всички рискови обекти /градски и междуградски транспорт, обекти с обществено предназначение, училища, детски градини и ясли, работни колективи и др/., които попадат в обхвата на функционалната компетентност. При установени нарушения и пропуски следва да предприемат незабавни и безкомпромисни мерки в кратки срокове за тяхното отстраняване.
Директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова информира Областния щаб, че кампанията за изследване на учителите и непедагогическия персонал в училищата в област Шумен за COVID-19 с бързи антигенни тестове протича успешно. До момента са изследвани 1 314 души от заявилите желание общо 1 523 души, като са регистрирани 2 положителни случая. Днес приключва първата фаза от кампанията за ваксинация срещу COVID – 19, в която бяха обхванати медицински лица. „При доставка на нови количества ваксини сме в готовност да започнем изпълнението на втората фаза от Националния план за ваксиниране срещу COVID – 19“, каза д-р Калоянова, която съобщи, че вчера в РЗИ Шумен е монтиран нискотемпературен фризер за съхранение на ваксините.
Ето какви решения се взеха на заседанието:

1. Кметовете на общини да организират стриктен контрол за изпълнението на въведените противоепидемични мерки във всички рискови обекти (градски и междуградски транспорт, обекти с обществено предназначение, училища, детски градини и ясли, работни колективи и др., които попадат в обхвата на функционалната компетентност). При установени нарушения и пропуски следва да предприемат незабавни и безкомпромисни мерки в кратки срокове за тяхното отстраняване.
2. В училищата в област Шумен да бъдат преустановени всички дейности на външни лица (танцови, спортни, театрални и др. състави), използващи материалната база на съответното училище;
3. Ръководствата на народните читалища, фолклорни и други самодейни формации на територията на област Шумен да преустановят провеждането на репетиции и изяви;
4. Преустановяват се посещенията в пенсионерските клубове на територията на област Шумен;
5. ОД на МВР да осъществява контрол на стриктно спазване на чл.8, ал. 3 от Закона за закрила на детето;
6. Забранява се провеждане на организирани фирмени и семейни тържества и празненства на открито и закрито с присъствие на над 15 души на територията на област Шумен;
7. Забранява се организиране и провеждане на всякакъв вид изложби, базари и други на животни и животински продукти на територията на област Шумен;
8. Забранява се организирането, функционирането и посещението на пазари тип „Битаци“ на територията на област Шумен;
9. Директорът на РЗИ – Шумен да изготви съответната заповед за изпълнение на решенията, която влиза в сила от 00.00 часа на 01.02.2021 г. до 24.00 часа на 28.02.2021 г.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТрета фаза на ваксинирането: Членовете на СИК, РИК, ЦИК или… 80 000 души
Следваща статияРазбиха престъпна група, част от нея печатала фалшиви документи в Шуменско

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here