дом Общество Промяна в закона: Неплатилите до 30 дни глобите си шофьори, ще дължат...

Промяна в закона: Неплатилите до 30 дни глобите си шофьори, ще дължат двойно!

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Неплатените задължения към Пътна полиция от акт или електронен фиш за скорост ще скачат двойно, ако не бъдат платени в рамките на 30 дни. Това предвиждат последните промени в Закона за движение по пътищата, които само след седмица ще бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание, съобщават от СБА, цитирани от „Монитор“.
В последните корекции е заложено шофьорите, които направят плащането в 14-дневен срок, да се ползват от 50 процента отстъпка. Тези, които го направят до 30 дни след първоначалните две седмици, ще си плащат целия размер на глобата, а останалите, които превишат едномесечния срок, ще броят двойно пари.
За по-добра събираемост глобите от електронни фишове ще се качват и в интернет. Така нарушителите, които не са открити на адреса им, ще се водят за известени. По този начин шофьорът няма да може да се измъква с обяснението, че не си е платил санкцията, защото не му е била връчена и той не е знаел за съществуването ѝ. Важните промени, които целят да увеличат събираемостта на глобите и да дисциплинират шофьорите, са записани в чл. 189 от ЗдвП.
Започва и общественото обсъждане на проекта за така наречената система „бонус-малус”. Според предложенията тази система предвижда цената на застраховките „Гражданска отговорност” да са драстично по-високи за системните нарушители на пътя. За виновните за катастрофи с жертви и тежко ранени тя ще е с 400% по-висока.
Въвежда се и система, подобна на талоните на шофьорите. Ще се трупат „малус“ точки при всяко нарушение. А изрядните водачи ще получават отстъпка до 25% от базовата цена на застраховките.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗаплатите на медицинските сестри може да скочат с 200 лева
Следваща статияМотоклуб „Madara horsemen“ с кампания „Татко, чакаме те вкъщи“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here