дом Общество Проблем: Работещите искат пари, работодателите се оплакват от липса на кадри

Проблем: Работещите искат пари, работодателите се оплакват от липса на кадри

0
ДЯЛ
Pixabay.com

Бележим рекорден недостиг на кадри у нас. Според проучване на една от най-големите фирми за подбор на персонал, близо 70% от фирмите изпитват трудности да запълнят свободните си позиции. Най-трудни за намиране през 2018 година в България се оказват квалифицираните работници, инженерите и шофьорите, следвани от служителите в хотелиерството и ресторантьорството, здравните специалисти и работещите в ИТ сектора, съобщава Bulgaria ON AIR.
Да намериш перфектното работно място, може да се окаже не лека задача. Сара започва работа като консултант в голяма компания, благодарение на препоръки. Тя препоръчва на търсещите работа да проучват добре бъдещия си работодател, тъй като в повечето случаи кандидатите остават разочаровани, защото гледат само името на компанията, без да знаят вътре какви са условията.
Според работодатели причината са както ниските нива на безработица, така и демографската ситуация в страната. Често се разчита на помощ от настоящи служители. Като основна причина за липсата на кадри работодателите посочват недостига на таланти в България. А понякога самите фирми имат твърде много изисквания към кандидатите. Експертите са категорични – компаниите трябва да променят начина си на подбор, защото времето в което живеем го изисква. Самите работодатели трябва да бъдат по-отворени, по приемащи кандидатури на хората от различни сектори или да са готови да ги обучат на работното място.
Момичета от южната част на страната пък останали втрещени от оферти за работа на Слънчев бряг. Девойките трябвало да сервират в оборотен ресторант, но по оскъдно облекло. Униформата включвала пола, която било „желателно” да се вдига и оголва задни части при обслужване на масите.
„Ако не искате да работите така, заминавайте си”, бил ултиматумът на управителката, пишат колегите от 24rodopi.com. 20-годишни момичета, отказали да бъдат обект на „жадни погледи” от страна на клиентите.
„Казаха ни, че по този начин се вдига оборотът на заведението, а това е единствената ни задача”, разказва С.
В други обекти по Черноморието пък властва изцяло сивата икономика. Според нагърбили се на работа на Слънчев бряг нашенци, офертите се разминавали коренно по оста договор-заплащане. „Карат ни да подписване контракти за заплата от 520 лева, а всъщност ще получаваме по 1200 лева. Трябва да работим в хотелски комплекс, понякога без почивен ден, да даваме извънредни часове при тематични вечери в комплекса, но при напускане ни цакат с парите по договор. Нищо от устните уговорки с управителите не се заплаща”, категоричен пък е 22-годишен родопчанин, избрал да бъде сервитьор в хотелски комплекс на Слънчака.
Снимката е илюстративна.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКомисията по екология отхвърли мораториума върху изсичането на дървета
Следваща статияТИР се обърна близо до Нови пазар, движението се пренасочва