дом Криминале При съседите: Младеж, обвинен в жестоко убийство остава в ареста

При съседите: Младеж, обвинен в жестоко убийство остава в ареста

0
ДЯЛ
Pixabay.com

Варненският апелативен съд прие за законосъобразно задържането под стража на обвиняем за убийство край търговищкото село Ралица. Въззивната инстанция потвърди определението на Окръжен съд – Търговище, с което е оставена без уважение молбата за изменение на мярката за неотклонение на Диан М. Той е бил задържан на 24 март с още един мъж и двама непълнолетни. Това съобщиха от Апелативния съд във Варна.
Четиримата са привлечени като обвиняеми по досъдебно производство на Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура – Търговище за това, че на 23 март тази година в землището на с. Ралица в съучастие умишлено са умъртвили с особена жестокост и по особено мъчителен начин 52-годишен мъж. Деянието е по хулигански подбуди. Диан е действал при условията на опасен рецидив, тъй като е осъждан 7 пъти.
В днешното съдебно заседание Апелативната прокуратура представи документи, свидетелстващи за сходно деяние на обвиняемия пет месеца преди убийството. След изготвяне на назначените по настоящото дело експертизи, разследването ще приключи в законовия срок, който изтича на 25 юли, посочи представителят на държавното обвинение.
Адвокатът на Диан М. каза, че начинът на настъпването на смъртта на жертвата все още не е уточнен. Неясно е кой от четиримата е нанесъл смъртоносния удар. Няма доказателства, показващи конкретни негови действия като съизвършител, смята защитата.
Апелативният съд отчете, че се разследва задружна престъпна деятелност. Извършеното престъпление се наказва най-строго от закона – с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Втората инстанция сподели становището на Търговищкия окръжен съд, че няма основания за промяна на мярката за неотклонение на Диан М. Няма нови доказателства, които да разколебаят нито обоснованото предположение за авторството на деянието, нито наличието на риск от укриване или извършване на престъпление. Задържането е законосъобразно и към настоящия момент. Разумното предположение, че обвиняемият е съпричастен към убийството е подкрепено с доказателства. Опасността той да се укрие или наруши закона се извежда от механизма на разследваното деяние, престъпната упоритост, тежкия резултат и отношението към стореното. Съдът обърна внимание и на съучастниците – двама непълнолетни и млад мъж – син на задържания.
Съдебният състав взе предвид, че арестът не надхвърля разумните срокове, предвидени в европейската и националната съдебна практика. Като прецени, че задържането под стража е законосъобразно и съответно на повдигнатото обвинение, Апелативният съд във Варна потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвинения в убийство по хулигански подбуди, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин Диан М.
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЕвакуираха хора от блок на „Българанов“ заради пожар в апартамент
Следваща статияПравителството обезпечи разплащанията за изграждането на АМ „Хемус“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here