дом Общество Премахват таксата за деца в предучилищна възраст

Премахват таксата за деца в предучилищна възраст

0
ДЯЛ

Общинската администрация в Шумен ще предложи на следващото заседание на Общинския съвет таксите за 5 и 6-годишните деца в задължителната предучилищна подготовка да отпаднат. Това е предвидено в Проекта за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Към момента в детските градини на общината се обучават 1370 деца на възраст 5 и 6 години. Част от тях и сега ползват облекчения, съгласно цитираната наредба, но предложението на общинска администрация е от 1 януари 2021 г. всички 5 и 6 г. деца в предучилищните групи да бъдат освободени от такса за посещение на детска градина.
От общинската администрация припомнят, че с измененията на Закона за предучилищното и училищното образование са въведени нови задължения за държавата и общините. Те са свързани с подпомагане на заплащането на такси, дължими от родителите, за дейностите по хранене на децата в задължителното предучилищно образование, осъществявано от общинските детски градини и училища извън финансираното от държавата.
Проектът за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Шумен е качен на официалната интернет страница на Община Шумен. Предложения и становища по така представения проект могат да бъдат депозирани до 25.01.2021 г. включително на гише № 3 в Центъра за информация и услуги в сградата на общинската администрация или на е-mail: d.savcheva@shumen.bg.
От администрацията напомнят, че родителите на деца до 4 години също могат да ползват облекчения според сега действащата наредба. Те остават в сила и след 1 януари 2021 г.
Таксата за детски ясли и детски градини се заплаща с 50 на сто намаление за:
деца, на които поне единият от родителите е редовен студент;
дете, в чийто акт за раждане е вписан само един родител;
второто дете, когато две деца от едно семейство са приети в едно или в различни детски заведения;
първото дете от многодетно семейство, а второ и следващо дете от многодетно семейство – със 75 на сто намаление, т.е. четвърт такса.
Не се заплаща такса за:
-децата, на които поне един от родителите е с намалена трудоспоспособност 70% или над 70%;
-децата на неизвестни родители;
-децата на загинали при производствени аварии и природни бедствия, децата на загинали при изпълнение на служебен дълг;
-децата с намалена възможност за социална адаптация 50% или над 50 %;
-деца – сираци и полусираци.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРесторантите към хотелите да работят до 00.30 часа на Нова година, предлага министърът на туризма
Следваща статияТемпературен рекорд: Живакът в Шумен удари 17,4 градуса

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here