дом Общество Празнуваме Трифон Зарезан, хиляди имат повод да почерпят

Празнуваме Трифон Зарезан, хиляди имат повод да почерпят

0
ДЯЛ

Днес Православната църква отбелязва паметта на Свети Трифон, който е един от най-славните светци-лечители. Роден в град Апамия, Фригия, в Мала Азия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години той излекувал дъщерята на римския император Гордиан и с това си спечелва голяма слава. Но следващият император Декий Траян се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени християни да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който бива посечен с меч.
В народния календар Свети Трифон се счита за пазач на лозята. Днес по нов стил празнуват лозари, винари, градинари, както и всички, които обичат виното.
На този ден се изпълняват редица ритуали. Рано сутринта стопанката омесва хляб — пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване”.

6 519 именници имат повод да почерпят на днешния празник. От тях 4403 мъже и 2 116 жени, съобщават от Националния статистически институт.
По техни данни в България през 2017 г. е имало 210 предприятия за производство на вино, а 3 398 души са били заети в във винопроизводството.
Произведените вина от грозде пък възлизат на 138.1 млн. литра за същата година.
Изнесеното вино от прясно грозде през 2017 г. възлиза на 31.4 млн. литра на обща стойност 69.2 млн. лв. За сравнение, през 2003 г. износът е бил 76.8 млн. литра за 120.4 млн. лв.
Основните партньори на България по линия на износа на вино в периода 2003-2017 г. са Руската федерация, Полша и Обединеното кралство.
Вносът през 2017 г. достига 8.72 млн. литра на обща стойност 36.71 млн. лв. За сравнение, вносът през 2003 г. вносът е бил 1.27 млн. литра за 2.39 млн. лв.
Най-много вино в периода 2003-2017 г. сме внасяли от Италия, Франция и БЮР Македония.
През 2017 г. потреблението на вино средно на лице от домакинството е било 4.3 л, докато закупеното количество вино средно на лице от домакинството е 2.2 л.
Днес да почерпят всички, носещи имената: Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка, Гроздан, Грозданка, Радко, Радка, Рачо.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНемски експерт по делото „Хитрино“: Такива нередности не съм виждал при нито един друг жп инцидент
Следваща статияТемпературите остават пролетни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here