дом Общество Празнични салюти за 3-ти март озариха небето над Шумен

Празнични салюти за 3-ти март озариха небето над Шумен

0
ДЯЛ

С празнична заря-проверка в Шумен отбелязаха Националния празник. Ритуалът е най-тържественият в Българската армия и бе възстановен през 2019 след повече от 20 години прекъсване.
Празничната заря-проверка се превърна в кулминация на честванията на 142 години от Освобождението на България.

В церемонията на площад „Кристал“ се включиха над 100 курсанти, войници и ученици.
Командващ зарята бе зам.-командирът на курсантка батарея във Военния факултет в Шумен капитан Стефан Георгиев.
Ритуалът започна под заревото на десетки факли.
На церемонията присъстваха областният управител проф. Стефан Желев, кметът Любомир Христов, депутатът Иван Иванов общински съветници, военни и граждани.

Слово пред присъстващите произнесе деканът на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ полковник Дилян Димитров.
„3 март 1878 г. отбелязва възкресението на един народ. Пътят до свободата преминава през окървавени въстания и завери, през словото на Апостола, през Батак и Вола, Плевен и Шипка, през много рани и сълзите на хиляди майки. Подвигът на този ден е неизмерим, неподвластен на времето. Трети март е доказателство, че жертвите на Априлското въстание не са бири напразни, че 15 000 доброволци, сражавайки се в Руско-турската освободителна война са дали живота си в името на нещо свят. В името на България. Нека да знаем за извършените подвизи. Нека да помним посланията на историята, които са валидни и днес. Трети март не е само празник, а съдба. Това е денят на българската признателност към хилядите герои дали живота си за българската свобода. Трети март е символ на нашата вяра към българските корени. Знак за почит и преклонение към България, която носим в сърцата си. Днес, когато честваме Освобождението на България ние отново преоткриваме свободата като ценност. Нека предадем на децата си завета да тачат и пазят свободата. Да строят отговорно и вдъхновено своя нов по-добър и красив свят. Нека бъдем достойно за славата, която ни завещаха нашите предци“, заяви в словото си полковник Димитров.
Под звуците на тържествени маршове, изпълнени от Градския духов оркестър официалните лица и гражданите склониха глава пред подвига на падналите за Освобождението на България.

В края на церемонията небето над Шумен бе озарено от празнични многоцветни салюти.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКултурна панорама за месец Март
Следваща статияВисоки температури, облаци и дъжд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here