дом Общество По традиция хиляди българи посрещнаха слънцето в първото юлско утро

По традиция хиляди българи посрещнаха слънцето в първото юлско утро

0
ДЯЛ
Снимка: Pixabay.com

Хиляди хора у нас от десетилетия посрещат първите слънчеви лъчи на 1 юли с хита на Uriah Heep July Morning. Тази година слънцето изплува над водите на Черно море точно в 5.35 часа.
Стотици шуменци и гости на града посрещнаха първите слънчеви лъчи на 1 юли на Платото. По традиция празнуващите се събраха още вечерта на 30 юни. Купонът се вихри цяла нощ, а рано сутринта в първия ден на юли под звуците на July Morning всички посрещнаха изгрева.
Джулай морнинг е празник, характерен единствено за България.
Възниква като хипи празник във Варна през 1986 г., а по-късно през годините празнуването започва и в село Варвара, община Царево. Най много хора обаче се събират на най-източния бряг – скалите при село Камен бряг, където слънцето първо огрява България.
Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в значението и внушението на едноименната песен на „Юрая Хийп“.
След падането на комунистическия режим в страната празникът продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи движение в България.
Някои твърдят, че идеята вече е загубила своето първоначално значение, както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента. Въпреки това въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.
Местата, на които се чества, са вече не само по черноморското крайбрежие, но и в повечето големи населени места на страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДжулай морнинг под жълт код: Горещо през деня, гръмотевични бури – вечерта
Следваща статияПланови прекъсвания на електроенергията

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here