дом Здраве По-ниски цени на прегледи за остеопороза в рамките на кампанията „Здраве за...

По-ниски цени на прегледи за остеопороза в рамките на кампанията „Здраве за Изтока“

0
ДЯЛ

Кампанията на Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна под надслов „Здраве за Изтока“ продължава. Тя обхваща областите Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра, давайки право на жителите им да получат отстъпка в размера на средните транспортни разходи от населено място, в което живеят до Центъра.
Над 300 души от обхванатите региони вече са се възползвали от преференциалните условия и са се изследвали в рамките на кампанията. Делът на заболелите надхвърля една трета, а делът на пациентите с остеопения (намалена костна плътност) е дори по-голям – близо 40 %. Тъкмо при тези пациенти може да се започне профилактика, тъй като ранното откриване на заболяването, когато е още на етап намалена костна плътност, позволява навременно начало на лечението и съхраняване на пълноценния начин на живот.
Въпреки многото съвременни методи за лечение, заболяването често остава недиагностицирано и нелекувано. Причината е, че остеопорозата се развива „тихо“, без каквито и да било симптоми, докато не стане твърде късно.
Единственият сигурен и признат метод за изследване е ДЕКСА-изследването. В много развити страни то е включено в пакета безплатни профилактични дейности и се назначава на всички жени след настъпване на менопаузата. У нас, за съжаление, то е възможно само като платена услуга.
За трите години от създаването си Центъра по остеопороза и остеометрия организира редица кампании и социални инициативи за привличане на вниманието върху този сериозен проблем. С всяка следваща кампания интересът на хората расте, което показва повишаване на здравната култура и стремеж към превантивни действия.
Интересът към изследването от страна на пациенти от цяла Източна България остава голям и ежедневно получаваме десетки обаждания. В тази връзка екипът на Центъра по остеопороза и остеометрия взе решение да продължи реализацията на поетия социален ангажимент като обявява програмата „Здраве за Изтока“ за постоянна инициатива.

След приспадане на отстъпките за транспортни разходи, съгласно постоянен адрес на пациента, се прилагат следните цени за изследване:
За област Варна, остеометрия на две области е 50 лева, а за цялото тяло 70, за Добрич е 48 лева за две области и 68 лева за цялото тяло.
За област Шумен цената на остеометрията на две области е 44 лева, а за цялото тяло е 64 лева.
За област Силистра – 38 лева за две области и 58 за цялото тяло, за Търговище – 36 лева за две области и 56 лева за цялото тяло, а за област Бургас цената е 30 лева за две области и 50 за цялото тяло.
В допълнение, за всяко изследване след първото, освен отстъпките за транспортни разходи, пациентите ще ползват отстъпка „Лоялен пациент“ в размер на 20% от цените.
По данни на Световната здравна организация остеопорозата е третото най-масово и социално значимо заболяване в световен план. Развито заболяване се наблюдава при 1/3 от жените над 50 годишна възраст, а с нарастване на възрастта и процентът на засегнатите се увеличава. Остеопорозата се характеризира с намаляване на костната плътност, което прави костите крехки и чупливи. Следствие на това са чести фрактури, които могат да бъдат много тежки, да доведат до инвалидизиране и дори до смърт.
За записвания и въпроси:
052/ 803 900, 0888/ 88 991 и 0892/ 604 172
Адресът на Центъра във Варна:
Ул.“Никола Вапцаров“ 2, ДКЦ „Чайка“

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПиян шуменец скочи на лекари в Спешното, усмири се в ареста
Следваща статияДобрата новина! Събраха парите, необходими за лечението на малката Рая