дом Общество По-малко шуменци са се жалвали пред обществения посредник през 2019 година

По-малко шуменци са се жалвали пред обществения посредник през 2019 година

0
ДЯЛ
24shumen.com

„През 2019 година общественият посредник е изслушал 173-ма граждани. Не може да не направи впечатление, че след като за предходните 2-3 години броят на заведените жалби и образуваните проверки оставаше почти без промяна, през изминалата година се отчита значителен спад в сравнение с 2018 година. Жалбите са с 35 по-малко”, този извод се извежда в становище на кмета на Шумен Любомир Христов. Документът ще бъде разгледан и гласуван на предстоящата сесия на ОбС Шумен.
Решените случаи чрез взаимодействие с общинската администрация са спаднали с 13 – от 37 на 24. Становищата с предложения и препоръки са намалели с 3 – от 5 на 2.
Тази статистика сочи, че вече редица въпроси на гражданите се решават по-оперативно от общинската администрация, както и че взаимодействието с обществения посредник вече е на много по-добро ниво. Авторитетът на обществения посредник е довел и до това гражданите да го търсят и за проблеми, извън неговите писани правомощия, а засягащи местни поделения на държавни институции или комунални фирми. С негово посредничество бяха дебатирани въпроси като недаващата исканите резултати реформа във водния сектор и необходимостта от винетка за придвижване от кварталите „Мътница“ и „Макак“ към Шумен, става ясно от позицията на градоначалника.
Отчита се, че за първи път в годишния отчет за дейността на обществения посредник не са намерили място индивидуални жалби и сигнали, по които Община Шумен да е страна. Това обаче не бива да успокоява, защото има какво да се желае както по отношение на бързината на обработване на някои типове жалби на граждани, така и по отношение на разгласата на различи мерки, предприемани от Общината, обобщава Христов.
Запазва се нивото на споровете между граждани в режим на етажна собственост. Опитът е показал, че в Закона за управление на етажна собственост има постановки, които не работят, поради което подкрепям идеите за промени в него, посочва кметът.
За предходния мандат Общинският съвет не е направил цялостен преглед на общинската нормативна база. В общинските наредби стоят редица остарели текстове, които не съответстват на промените в законови разпоредби и пречат на работата на администрацията. Смятам, че Общинският съвет трябва да извърши цялостна ревизия на местните наредби, правилници и статути. В този процес помощта на обществения посредник би трябвало да се търси активно, особено за нормативните актове, които пряко засягат обслужването на гражданите, препоръчва Христов.
Тясното сътрудничество с Обществения посредник води до подобряване на баланса в контактите между гражданите и местната власт. В тази връзка потвърждавам готовността си за съвместна работа с институцията „Обществен посредник” в община Шумен, защото тя е в интерес и на гражданите, а помага и на администрация. Потвърждавам отново и подкрепата си за внесения в Народното събрание проект за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), регламентиращи по-подробно и конкретно дейността на общинските обществени посредници, е записано още в становището.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРегионална дирекция „Социално подпомагане“ се сдоби с имот
Следваща статияКонцерт с гости от Северна Америка

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here