дом Общество Почитаме Света Емилия – създателката на първия девически манастир

Почитаме Света Емилия – създателката на първия девически манастир

0
ДЯЛ

Днес почитаме паметта на Света Емилия – създателката на първия девически манастир.
Емилия е била наследница на богат благороднически род. Майка на светците Василий Велики и Макрина, освен тях светицата е имала още пет дъщери и трима синове. Двама от братята на светицата – епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски, също са канонизирани като православни християнски светци.
След като отгледала децата си, повечето от тях напуснали дома ѝ, като останала само най-голямата дъщеря на светицата, която заедно с майка си основава първия девически манастир. Още приживе Емилия разделя цялото си имущество на равни части, които разпределя на децата си, като освобождава всички роби и робини. Много от освободените робини приемат християнството и заживяват заедно със светицата и най-голямата ѝ дъщеря в девическия манастир.
Всички жени, които делели един покрив, живели в смирение и любов, като нито една от тях не показвала гняв, завист, ненавист или презрение. Живеейки в манастира, жените се отричат от суетата и тщеславието и се ограничавали от всички земни облаги – в това число и храната.
По този начин Емилия доживяла дълбока старост. Когато починала, по нейно желание е погребана в малък семеен параклис при мъжа си и един от синовете ѝ. Обявена е за блажена.
В деня, в който се почита Света Емилия, е прието на трапезата на всяко християнско семейство да има пита, която да се раздели на равни части между близките в дома.На днешния ден е прието християните да си припомнят за красотата на благотворителността и милосърдието към другите.
Днес имен ден празнуват: Емил, Емилиан, Емилианa, Емилия, Ема, Еми, Емили, Емилияна.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСпират водата в части от Шумен
Следваща статияСъветник предлага да бъде намалена заплатата на председателя на Общинския съвет в Никола Козлево

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here