дом Общество Почина легендарният вокалист на „Юрая Хийп“ Джон Лоутън

Почина легендарният вокалист на „Юрая Хийп“ Джон Лоутън

0
ДЯЛ

На 74 години внезапно ни напусна легендарният вокалист на групата „Юрая Хийп“ Джон Лоутън. Това съобщиха музикантите на официалната страница на групата.
Певецът е издъхнал на 29 юни, но тъжната новина беше оповестена днес.
От „Юрая Хийп“ публикуваха съобщение за нея и в официалния си профил в Туитър. В публикацията се казва още, че по желание на Лоутън, той ще бъде погребан на скромна церемония в тесен семеен кръг.
Джон Лоутън остава завинаги в историята на музиката и в сърцата на милиони почитатели по цял свят с вечния си хит „July Morning“, посветен на лятното утро на 1 юли и тържественото настъпване на лятото.
В България песента провокира празника Джулай, който се отбелязва от десетилетия.
Джон Лоутън беше един от големите приятели на България. От 2004 година ежегодно изпълнява „July Morning“ на концертите в Каварна – Калиакра Рок Фест, които се състоят на зазоряване на 1 юли. Често участва и в други концерти в страната.
В края на 2008 г. участва в „Джон Лоутън представя…“, където разказва за миналото на Бургас и други градове – околности, традиции и обичаи. През 2011 г. взема участие в популярния български филм “Love.net”, като освен участието си допринася и с песента „Tonight“, която е включена в саундтрака към филма.
През януари 2012 година записва албум с Диана Експрес.
Музикантът е роден на 11 юли 1946 г. в град Халифакс, Англия. Започва кариерата си в Норд Шийлдс в началото на 60-те години на 20 век с групата „The Deans“, които решават, че Джон трябва да е певецът.
След това отива в групата „West One“, а по-късно в „Stonewall“, в която участват Джон Майлс, Вик Малкълм (по-късно член на Geordie), и Пол Томпсън (по-късно член на Roxy Music).
През 1969 г. се премества в Западна Германия, където му предлагат работа като певец в култовата германска рок група Lucifer’s Friend (’69-’76 & ’79–’95), с които записва 9 студийни албума.
През 1976 г. се присъединява към групата Юрая Хийп (Uriah Heep), с които записва албумите „Innocent Victim“, „Firefly“, „Fallen Angel“ и „Live ’79“ и в продължение на 4 години изнасят концерти в Европа и САЩ.
През дългата си кариера работи с някои от най-големите имена на рока, включително с Роджър Гловър – „Butterfly Ball“ на живо в Роял Албърт Хол през 1975 година с Дейвид Ковърдейл, Глен Хюз, Иън Гилън и Туиги.
Джон сформира GunHill, преименувана през 1994 година на JLB – John Lawton Band, с която прави турнета във Великобритания и Европа.
През май 2006 година Джон и холандският китарист Жан Дюме (преди това от Focus) създават OTR (On The Rocks), в която участват бразилските музиканти Ней Консейсао – бас, Шанде Фигейредо – барабани, Марвио Сирибели – клавир. Новият им албум „Mamonama“ излиза през октомври 2008 година.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПланови прекъсвания на електрозахранването
Следваща статияНовите депутати: ИТН и ГЕРБ – по 55-60, БСП – 40-45, ДБ – 32-36, ДПС – 30-34, ИСМВ – 12-14

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here