дом Култура Поредно отличие: Кукерите от квартал Макак „изплашиха“ конкуренцията

Поредно отличие: Кукерите от квартал Макак „изплашиха“ конкуренцията

0
ДЯЛ

Кукерската група „Арапи“ от шуменския квартал Макак се прибра с поредно отличие. Призът е получен от участието им във фолклорния събор „Хоро се вие край манастира“.
Кукеруването в Макак, наречено още Арапи, има своето начало през 1927 г., когато група заселници от западна България, извършва обичай характерен за техния край. Местното население го харесва и в следващите години го включва в своя празничен календар, като добавя елементи присъщи за региона.
Група „Арапи” има отличия от международни и национални фестивали, а през 2008 г., за своите високи постижения и маскарадно майсторство, им е присъдена Първа „А” категория от Международната организация за народно изкуство със седалище в град Виена (Австрия) и българската му секция „Общество за фолклор”. През 2011 г. от същата организация им е присъден и сертификат за представителна група.
Следващата изява на кукерите ще бъде през август, когато е и празника на квартала.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКметът Камаджиев към общинското БКС: Искам Нови пазар да светне от чистота 
Следваща статияРеформи в ШУ: Освободиха двама заместник-ректори

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here