дом Общество Полицията с проверки в обектите, предлагащи пиротехнически изделия

Полицията с проверки в обектите, предлагащи пиротехнически изделия

0
ДЯЛ

Във връзка с настъпващите Новогодишни празници се наблюдава засилено предлагане и търсене в търговската мрежа на пиротехнически изделия. Съгласно действащото законодателство, търговията с пиротехнически изделия с увеселителна цел е разрешена само в обекти, които отговарят на изискванията на ЗУТ и Наредба РД-02-20-6/19.12.2016 г. за техническите изисквания за физическа сигурност на строежите и имат издадено разрешение за дейности от органите на МВР.
На територията на ОД на МВР-Шумен има 12 обекта с валидно полицейско разрешение за търговия с пиротехнически изделия. Десет от тях са на територията на РУ–Шумен и по 1 на територията на РУ–Нови пазар и Велики Преслав.
Пиротехническите изделия се съхраняват и продават в магазините за продажба на дребно само в оригинална опаковка и придружени с инструкция за употреба.
Забранена е употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, с изключение на пиротехническите изделия за превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория 1, в закрити помещения.
Забраната не се отнася за лица, притежаващи необходимата квалификация и правоспособност за безопасност на труда при взривни работи, при употреба на пиротехнически изделия за политически, спортни, религиозни, културни мероприятия и заснемане на филмови продукции, след уведомяване на съответното РУ по мястото на употребата им.
Забранена е продажбата на видимо повредени пиротехнически изделия или в разкъсана стандартна производствена опаковка /разкъсана опаковка, фитили и други/. Те подлежат на незабавно бракуване и унищожаване.
Във връзка с предстоящите празници ще бъде засилен контрола от страна на служителите на МВР, относно търговията и употребата на пиротехнически изделия. Особено внимание ще бъде обърнато на употребата им в близост до учебни и детски заведения.
В ОДМВР – Шумен са изготвени и утвърдени графици за ежедневни проверки на пазари, тържища, търговски обекти, импровизирани сергии и др. за недопускане продажбата на пиротехнически изделия на места без издадено надлежно полицейско разрешение.
Проведени са срещи с органите на местната власт за набелязване на съвместни мерки за контрол и получаване на своевременна информация за нарушения.
На целия полицейски състав са поставени конкретни задачи за създаването на системен и ефективен контрол върху търговията и употребата на пиротехнически изделия.
За констатираните нарушения относно търговията и употребата на пиротехнически изделия спрямо виновните лица ще бъдат взети административни мерки.
За търговия с пиротехнически изделия, без издадено разрешение от органите на МВР, виновните лица се наказват с глоба от 500 до 2 000 лв. и/или с имуществена санкция от 3 000 до 10 000 лв.
Деянието е наказуемо и по НПК.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТържествена литургия ще отслужи днес в Шумен митрополит Йоан
Следваща статияПри съседите: Кангал и немска овчарка нахапаха зверски 26-годишна жена

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here