дом Общество Поклон пред паметта на полковник Константин Каварналиев

Поклон пред паметта на полковник Константин Каварналиев

0
ДЯЛ

108-та годишнина от гибелта на големия български военачалник и герой от Балканските войни полковник Константин Каварналиев беше почетена днес с кратка церемония в Шумен, съобщиха от общинския пресцентър. От името на кмета Любомир Христов бяха поднесени цветя пред паметника на военачалника. Венци и цветя поднесоха и курсанти от Факултет „Артилерия, ПВО и КИС” към НВУ „Васил Левски”, представители на Шуменския гарнизон, Военното окръжие в Шумен, Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България и Асоциацията на българските ветерани миротворци.
Полковник Константин Каварналиев е роден в Шумен през 1866 г. Участва като юнкер в Сръбско-българската война (1885 г.). През 1897 г. завършва Военната академия в Белгия и след това специализира в Италия. По време на Балканската война (1912-1913 г.) е командир на 5-и пехотен дунавски полк. След избухването на Междусъюзническата война е назначен за началник на 3-та бригада от 3-та пехотна балканска дивизия. Под неговото командване три хиляди храбри български войници удържат 42 000-на гръцка армия при Дойран. Ранен при сражение, полковник Каварналиев умира на 23 юни 1913 г. и посмъртно е произведен в генерал-майор.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия50 лева добавка към пенсиите и през юли
Следваща статияМалките боксьори от Шумен спечелиха турнира за купата на УСШ „Хан Крум“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here